Радан Кънев: Ченгета от ДАНС са от двете страни на конфликта в Асеновград

Разликата между мафията и службите е размита

Снимка: БГНЕС

Още от късния комунизъм през прехода и до ден днешен между службите и мафията в България разликата е размита. Това каза в интервю бившият председател на ДСБ и настоящ заместник-председател на партията Радан Кънев.

Междуетническите конфликти като този в Асеновград, се разпалват от ченгета на ДАНС, каза той и допълни, че държавата е проядена от мафията и няма реално правосъдие.

Приликите между Катуница, Гърмен, Орландовци и Асеновград са твърде много, за да изключим очевидния вариант, че става дума за политическа режисура, смята той.

"Разделението на обществото, мизерията, създаването на котли на напрежение, които не са срещу мафията, а са между българските граждани, които тя граби – това е в интерес на твърде дълго управлявалата политическа мафия”, подчерта Радан Кънев.

"Затова говорим за модела Кой. Има проблем с просмукването на вътрешни мафиотски и външни геополитически интереси. Трябва да гледаме ще се реформира ли прокуратурата, какво ще се случи във Висшия съдебен съвет, службите ще поведат ли истинска война с мафията, защото ако това стане, проблеми като Катуница и Асеновград няма да съществуват", добави той.

Той каза, че може да се обзаложи кой конкретно стои зад напрежението: "И от двете страни са ченгета на ДАНС. И от двете страни в тези конфликти – хората, които ги палят, хората, които си правят селфита – всичко това са ченгета на българските служби и това е ужасно. Това означава проядена от мафията държава."

Според него у нас службите са под влиянието както на вътрешни мафиотски интереси, така и на външни геополитически такива. Кънев припомни, че ДАНС така и не са отговорили дали е имало техни агенти, внедрени в КТБ и, тъй като е логично да е имало, какво са свършили, за да не се стигне до фалит на банката.

Кънев посочи и друг пример - висш служител на ДАНС днес е зам.-министър, отговарящ за българското европредседателство, а единственият чужд език, който знае, е руският. Сайтът на председателството е подигравка, има версия само на български език, отбеляза Кънев.

"Заместникът на Лиляна е човек от ДАНС. Олег някакъв си. И знае само руски. И този човек ще работи за България. С какво и как?", попита риторично той.

По думите му в ГЕРБ се съсредоточи много власт. "Така се пренесе и голямото желание да се взимат и управляват пари. А сметките в НДК, доколкото виждам, има много нули в тях", каза Радан Кънев по повод друг актуален скандал.

Около НДК има очевиден сблъсък на котерии вътре в ГЕРБ. Не слушам никого. Скандалът компрометира българското председателство на ЕС, заяви Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България