ДПС се оплака от "ксенофобски" уволнения на кадрите му

Радан Кънев: Докато ДПС беше на власт, кьорав седесар на служба не остана

Отговорни сме нито един български турчин да не бъде уволнен заради името си, каза той и обеща да провери за всеки от списъка на ДПС

Сн.: БГНЕС

Новият курс на ДПС да провокира почти всекидневни скандали на етническа основа продължи в четвъртък с четене на списък с имена на уволнени техни кадри. "Статистиката на политически осъдените на уволнение за изминалата седмица се увеличи с още 27 души. С тях живият летопис на политическата репресия вече съдържа 334 имена", заяви зам.-председателят Станислав Анастасов, чиято реторика се вписа изцяло в стилистиката на лидера Лютви Местан, затвърждавайки впечатлението, че ДПС са решени да използват парламентарната трибуна като "трибунал".

Анастасов каза, че летописът е "посветен на онези български граждани, които станаха жертва на ксенофобската политическа мисъл на Реформаторския блок и Патриотичния фронт - перфектен единомислещ дует".

Той укори ГЕРБ за "страната" му реакция: "Ако вие, колеги от ГЕРБ, не демонстрирате новото качество на политическия диалог и новия национален демократизъм, това би се равнявало на повтаряне на всички грешки от първото управление и приравняване на ГЕРБ с ксенофобските коалиционни партньори".

"Аз също имам списък и е малко по-дълъг от вашия", отвърна депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов, уточнявайки, че няма да го чете, защото не било коректно към хора, които не са дали съгласие за това.

"Имам поглед върху област Габрово. Там политическото кадруване го превърнахте в бизнес", заяви той в реплика съм ДПС и продължи: "За толкова години се научихте да управлявате страховете на хората. Използвате техните страхове - ако не гласуват за ДПС, няма да имат работа".

Михов разказа, че в началото на предходния парламент, когато ДПС управляваха в коалиция с БСП, е срещнал в кулоарите областния лидер на ДПС в Габрово, който му казал, че носи списък за одобрение от ръководството на ДПС с кадрите за назначаване в държавната администрация. По думите на Михов областният лидер му казал: "На всеки десет ще оставям по един от вашите".

"Времето ви отмина, не управлявайте повече страховете на хората. Те прогледнаха и знаят, че ги използвате", заяви депутатът от ГЕРБ.

На което Станислав Анастасов отговори: "Ще ви покажа един документ с вашия подпис как да бъдете назначен".

Намеси се Даниела Дариткова от ГЕРБ, която призова Анастасов да не включва в списъците хора, които са починали. "Жената на име Маргарита – тялото ѝ все още се издирва, а вие я обявихте за мъртва”, добави Дариткова.

В дебата се включи съпредседателят на РБ Радан Кънев, който заяви: "За 14 години в опозиция, десет от които ДПС беше на власт, кьорав седесар на служба не е останал".

Той отбеляза, че на служба са останали само един кръг хора, които са се записали в ДПС: "Което ми напомня въпроса къде е Бисеров, ама не знам към вас ли да се обърна или към прокуратурата, която така разгорещено защитавате напоследък”.

"За 14 г. Реформаторският блок и нашите хора се научиха, че властта и политиката не е уволнение и назначение, властта и политиката е решение и отговорност. Днес носим отговорност нито един български турчин да не бъде уволнен заради името си", допълни Радан Кънев и призова от ДПС да му предоставят списъците с уволнените депесари. Лидерът на ДСБ обеща да ходи с хората от врата на врата, за да пита защо за освободени. "Не разчитайте на РБ да проявява ксенофобска политика, най-малко да уволнява по етнически принцип", продължи Кънев. "Нашата любов към свободата е много по-силна от вашата любов към властта", каза той.

Радан Кънев заяви, че няма да търпят пропагандата на ДПС, че Реформаторският блок е ксенофобска формация: "Защото през 1985 до 1989 г. опозиционно настроените към тогавашния режим българи до един се противопоставяха на Възродителния процес. През зимата на 1989-90 г., когато ченгетата от Държавна сигурност насърчиха най-долните страсти в българското общество, хората с опозиционно настроение - българи и турци, християни и мюсюлмани, симпатизанти на тогава създаващите се СДС и ДПС, проявиха разум, проявиха лидерство пред общностите си и не допуснаха тези насърчавани от ченгетата долни страсти да вземат връх".

Кънев припомни, че тогава цялата опозиция е излязла да защити правото на хората да си върнат имената. Тези стотици хиляди българи наричате ксенофоби, заяви той на ДПС.

И ако тогава българските турци също проявиха разум, а ако тогавашното ДПС също прояви разум, и ако днес българските турци също проявяват разум, не мога да кажа това за днешното ДПС, коментира Кънев.

Днешното ДПС не проявява разум, днешното ДПС настройва низките страсти в българското общество, посочи той и констатира, че е трудно да си в опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?