Радан Кънев е най-вероятният нов лидер на ДСБ

Радан Кънев, Сн: БГНЕС

Радан Кънев е готов да оглави ДСБ, съобщи в понеделник лидерът на партията в оставка Иван Костов.

Темата за избор на нов председател на формацията е била обсъдена в събота на съвместно заседание на националното ѝ ръководство и водачите на листи за парламентарните избори.

Костов съобщи, че е имало и други номинирани за поста, но след таен вот единодушно е избрана номинацията на Кънев. Така той ще стане официалното предложение за лидер на ДСБ на Националното ръководство на партията. Негови конкуренти са били евродепутатът Светослав Малинов, също заместник-председател на ДСБ, Петър Москов и Илко Семерджиев.

Новият председател ще бъде избран на Националното събрание на партията на 23 юни.

"Той (Радан Кънев) е най-бързо израсналият и най-обещаващият млад политик. Той има силна визия за бъдещето и ще може да разчита на всички симпатизанти на партията", коментира Костов.

Според него Кънев може да понесе товара на "една политическа кауза".

Досега Радан Кънев беше заместник-председател на ДСБ. Заедно с другия зам.-председател Петър Москов той подаде оставка заради лошото представяне на парламентарните избори. Партията в коалиция с БДФ не успя да прескочи 4-процентовата бариера, за да влезе в Народното събрание.

"Моята задача като кандидат е да спечеля доверието на партията. Партията трябва да остане единна. Моментът е труден и няма да става по-лесен", каза Радан Кънев. Той обяви, че е против разпускането на живи партии заради медийни очаквания.

Кънев добави, че предстои анализ на коалицията ДСБ-БДФ, но не съжалява за този съюз, макар че сега е под въпрос дали ще получават държавна субсидия. "Не парите са важни", обясни най-вероятният бъдещ лидер на партията.

Той възнамерява да укрепи организацията на ДСБ, както и да продължи да подкрепя еволюцията на лица и послания на формацията.

"Основното предизвикателство пред държавата в момента е икономическата криза. Новият състав на Народното събрание не е в състояние да даде отговори на въпросите, свалили кабинета "Борисов" от власт - монополите, мафията и лошото управление. Всички, които сега влизат в парламента, са зависими от монополите", каза още Кънев.

Той прогнозира продължаване на политическа нестабилност, на "увълчването" в политиката и подмяната на политическия дебат с "мафиотска компроматна война".

Лидерът в оставка Иван Костов отхвърли възможността да остане почетен председател на ДСБ, но призна, че не е уморен от политиката и ще помага на партията.

Радан Кънев е роден през 1975 година в София. Завършил е Френската гимназия и Софийския университет със специалност "Право". В момента Кънев работа като адвокат, съдружник в адвокатска кантора. Владее английски, френски и немски език. Женен е, с едно дете.

Кънев е сред учредителите на ДСБ, а от 2009 година е член на Националното ръководство на партията. От 1994 до 1998 година е член на ръководството и председател на младежката организация на БЧК. На последните парламентарни избори беше водач на листата на коалицията ДСБ-БДФ във Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?