Радан Кънев е против плащането за "Белене" без гаранции за финал на ужаса безкрай

Няма договор с руснаците за реактора, който НЕК ще плаща и никой депутат не е виждал арбитражното решение

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа да подкрепи законопроекта за предоставяне на държавна помощ на НЕК за погасяване на задълженията ѝ по осъдителното решение на международния арбитраж за спрения проект АЕЦ "Белене".

Не на този етап и с тези гаранции, заяви Радан Кънев от парламентарната трибуна и посочи защо:

"Kой е виждал договора за изграждане на този реактор? Естествено – никой, защото такъв договор няма. Кой обаче е виждал решението на арбитража, по което днес гласуваме да плащаме в цялост? Аз все още не съм чул никакви аргументи от такъв човек. Кой е виждал готовия ядрен реактор – отново никой. И след това въпросите ориентирани към бъдещето:

Имаме ли гаранция, че веднъж платили, ние ще получим владение на този реактор? Гаранция черно на бяло, което с руснаците пак не е достатъчно сигурно, но на устни договори с тях е всеизвестно, че не може да се вярва.

Имаме ли гаранция, че веднъж платили, ще получим разрешение да ползваме този реактор на наша територия? Не, защото тя се съдържа в договор, какъвто няма!

Имаме ли гаранция, че веднъж платили, ще получим разрешение за продажба в трети страни. Не, категорично нямаме такава гаранция и не ми е известно да са давани подобни гаранции от руска страна.

Имаме ли гаранция, че ще получим техническата документация, без която този реактор е просто старо желязо, скрап на стойност няколко десетки хиляди лева?

Има ли подадено искане от страна на кредитора до български съд за изпълнение на това задължение на НЕК, тук отговора е ясен, но никой не го казва. Не няма! А без произнасяне на български съд, няма задължение на националната електрическа компания. Няма яснота и какво иска българската страна в момента, в който взима това решение да плати.

БСП и части от ПФ съвсем ясно казват, че тяхната подкрепа е под условие, че проектът "Белене” ще се изгражда. Голямата част от ГЕРБ и от РБ съвсем ясно казват, че тяхната подкрепа е само при условие, че този проект няма да се изгражда.

"Защо дължим тези пари в момента? Дължим ги, защото, едностранно, без публичен дебат, без яснота по проекта, едни служители в българската енергетика са подписали един протокол, по силата на който да се изгради този реактор. Това е официалната версия. Тази официална версия, дами и господа, е лъжа, обикновена лъжа.

Дължим, защото е платен аванс, след като НЕК е казала, че няма пари за този реактор, отпуснати са пари от министъра на енергетиката- г-н Петър Димитров (енергиен министър в кабинета "Станишев" -бел.ред.) и с тези пари е платен 90 милиона лева аванс. Така, че отговорността само в двама служители на НЕК няма как да остане. Същият този Петър Димитров днес е преназначен от настоящето правителство на изключително важна позиция в българската енергетика, както апропо и предишният ментор на ”Белене”, г-н Румен Овчаров, представителят на правителството в "Лукойл".

Къде ни е гаранцията, че няма да последва следващо едностранно действие от българска страна? Сигурни ли сме, че днешното действие на българският парламент, представляващо по същество едностранно заявление, че сме готови безусловно да платим на руснаците тази сума, сигурни ли сме, че това едностранно действие не ни завлича в нова спирала на нови и нови по следващи задължения? Къде е споразумението, че плащането е окончателно и няма да има следващи претенции, че няма да има следващи разходи?

Съжалявам, но никакъв ужасен край няма тук. Тук има един много скъп елемент от ужаса безкрай. За да получи този закон подкрепа, трябва да е ясно какво следва след плащането на тези пари от българска страна – с реактора, с разрешенията, с техническата документация, с продажбата или строителството на българска територия. В противен случай, днес е просто един епизод от тази безкрайна сага, която е завлякла до момента българския данъкоплатец и българския потребител на ток, съвсем не само с милиард и двеста, а вече с над 3 милиарда лева и никакви, нула гаранции срещу нашия вот днес, че няма да последват нови три милиарда."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес