Радан Кънев е ужасен от "безпардонна наглост" на ВСС и БСП

Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че е бил "ужасен от общия дух на безпардонна наглост, зададен от представителите на Висшия съдебен съвет и БСП" по време на дискусиите по приемането на стратегията за съдебна реформа.

Коментарът на Кънев бе публикуван в профила му във Фейсбук, след като стратегията бе отхвърлена от Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Ключовият документ засега се ползва само с подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Той успя да мине през водещата правна комисия, където беше подкрепен в лично качество и от Мая Манолова (БСП).

Манолова вече обясни, че в БСП няма единно мнение по темата, което си пролича още в антикорупционната комисия, в която социалистите не подкрепиха стратегията. Радан Кънев допълва, че не драматизира факта, че БСП, ДПС, БДЦ, АБВ и ПФ са гласували "въздържали се". По думите му това е част от "парламентарната игра, колкото и да е отблъскваща, за част от политиката". Той обаче е "ужасен" от хората от БСП и тези от ВСС.

"Представиха се твърдения, че в българското правосъдие корупцията не е проблем, отрича се видимият провал на управлението на системата и антикорупционните политики, отричат се и тежките политически и корпоративни зависимости. Между ръководството на съдебната система и голяма част от политическия елит от една страна, и българските граждани и фирми, от друга, е изкопана огромна пропаст в преценката по тази тема", коментира Радан Кънев.

Според него дори прякото назоваване на проблемите от страна на европейските и американските партньори на България не успява да "вразуми" част от политиците. "Дори не си правят труда да проявят лицемерна загриженост, когато отхвърлят възможностите за промяна... Предстои страшно много работа и трудни битки", казва Кънев.

Лидерът на ДСБ допълва, че не е изненадан най-вече от позициите на ДПС и Българския демократичен център. "Тези политически формации многократно са се заявявали като защитници на статуквото в правосъдието, а конкретно ДПС упражнява ключово политическо и нелегитимно влияние върху цялата съдебна система и е ясно, че няма лесно да се раздели с него", заявява Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България