Радан Кънев: ГЕРБ и РБ се разминават сериозно за реформи в прокуратурата

Българската прокуратура работи избирателно и разпъва чадъри

Светослав Малинов и Радан Кънев посрещнаха на летище София бившият румънски министър на правосъдието и настоящ евродепутат Моника Маковей. сн.: БГНЕС

Прокуратурата работи избирателно и разпъва чадъри, каза съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Къневпо повод предложената съдебна реформа, която обаче се препъна в парламента при събирането на подписите за измененията в конституцията.

"Между ГЕРБ и РБ има много сериозно разминаване. За нас първата стъпка е промяната в конституцията, а втората реформата в прокуратурата", заяви Кънев в понеделник пред Нова телевизия.

"Държавата възниква исторически, когато започне да наказва престъпниците. Абсолютно ясно е, че в България прокуратурата работи избирателно, че полага чадъри и че в крайна сметка за тежките престъпления, свързани с политическа корупция, с нефункциониране на институциите, с тежките изборни престъпления в крайна сметка няма резултат“, коментира той.

Радан Кънев отбеляза със "съжаление“, че в предизборната програма между ГЕРБ и Реформаторския блок не е била договорена реформа на прокуратурата.

"Престъпното бездействие на някои органи и като цяло беззаконието в нашата държава трябва да бъдат преследвани от една последна тояга, държавната наказателна репресия – прокуратурата“, допълни той.

В коментар на реформата в Румъния, където вече има осъдени бивши министри и висши чиновници той заяви, че прокуратурата там работи добре, но има и лоши примери, които не би трябвало да повтаряме – пълна безконтролност на антикорупцишонния прокурор и залитане в модел на медийно правосъдие, на щракане на белезници пред камерите.

Относно мнението на премиера Бойко Борисов, че корупционните дела в Румъния са само проформа и са по-скоро "политически гонения", Радан Кънев посочи: "Г-н Борисов се притеснява, че това в Румъния има характер на политическо гонение. Аз не съм съгласен с това, смятам, че румънската антикорупционна прокуратура работи добре. Но там има пълна безконтролност на антикорупционния прокурор, както и у нас няма контрол над главния прокурор. Има я и прекалената медийна показност".

"Важният показател в Румъния, който отхвърля всички критики срещу този модел, е процентът осъдителни присъди“, каза Радан Кънев.

Той посочи, че преди да се реформира държавното обвинение трябва да се промени работата на Висшия съдебен съвет, защото, "в противен случай, пак ще оправяме покрива на къща без основи“.

По думите му реформаторите вече са изготвили законопроект за реформа във ВСС.

Миналата седмица ГЕРБ успяха да съберат над 100 подписа в подкрепа на проекта за промени в конституцията, който предвижда разделяне на ВСС на две колегии, по-силна роля на съдебния инспекторат и пр. Макар че внасянето на конституционните промени са достатъчни 60 подписа, ГЕРБ се опитват да осигурят предварително възможно най-голяма подкрепа, тъй като за ревизията на основния закон са нужни поне 160 гласа. На този етап АБВ, които участват в управляващото мнозинство, отказват подкрепа и настояват, че предлаганите промени трябва да се гласуват от Велико Народно събрание – ход, който на практика отлага каквато и да е реформа за неопределено време. Подкрепа за проекта дадоха ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и депутати от БДЦ. БСП и ДПС засега са категорично против, като Радан Кънев даде да се разбере, че ще се опитат да убедят социалистите да застанат зад промените, за да не се търси подкрепа на ДПС, които по думите му са свързани със съдебната мафия.

В същото време председателят на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) заяви, че са готови на компромиси спрямо опозицията, но засега не е ясно какви.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?