Радан Кънев: ГЕРБ иска контрол върху всички институции

Постигането му би било проблем от гледна точка на международната ситуация

Радан Кънев: ГЕРБ иска контрол върху всички институции

ГЕРБ иска тотален контрол върху всички институции, включително и президентската, а това е проблем за България от гледна точка на международната ситуация. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на бТВ тази сутрин.

"Путин обяви, че излиза от ядреното разоръжаване, ако НАТО не се върне до състоянието си от  2000 година, тоест България да напусне НАТО, да загуби всички гаранции за националната си сигурност. Ден по-рано господин Ердоган заяви претенции към границите. В тази ситуация отговорността на управлението е много далеч от това Цветанов и Борисов да си покажат мускулите и да си разменят часовниците. На всички е ясно, че г-жа Цачева няма нужните качества", заяви той.

В момента Борисов се върти като пумпал във външната политика, опитва да се съобрази и хареса на всички. Премиерът и правителството трябва да имат силен коректив. Той каза, че ще подаде оставка, ако Цачева не бъде избрана в първия тур на изборите, но после се “увъртя” в обяснения какво е имал предвид. Той лесно приказва, а после трябва да обяснява какво е казал, каза Кънев.

Според лидера на ДСБ министър-председателят търси как “да не повтори грешката с Росен Плевнелиев, който беше безпартиен“. Комунистическият манталитет на ГЕРБ трябва да разбере, че институциите са безпартийни, добави той.

Кънев поясни, че има прекрасно мнение за Цачева и че тя е един от най-умерените представители на управляващата партия. Според него обаче тя по никакъв начин не се е показала като десен кандидат или някой, който може да се възпротиви на партийната линия.

"Аз съм водил лични разговори с г-жа Цачева, в които е давала подкрепа на Христо Иванов за съдебната реформа, и остро е критикувала договорките на Цветанов с ДПС, които попречиха тя да се случи. Но какво ѝ натисна пръста? След това тя отиде в Китай и каза, че съдебната реформа е завършена", обясни той.

"След кандидатурата на Цачева на терена на България има само един ясно израз е десен, реформаторски кандидат, който говори няколко чужди езика. Всички казват - ама те решенията се взимат на български, и в чужбина може да се ползва преводач. Но не могат да се четат с преводач английски, немски, френски книги, а за да разбираш от международна политика само български и руски не стигат“ - обясни председателят на ДСБ. “Трайков е най-младият, най-добре подготвеният, най-добре изглеждащият", допълни той.

Според него Цачева по всяка вероятност ще е именно срещу Трайков, и тогава срещу нея ще се обедини дясното. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?