Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радан Кънев: ГЕРБ ни атакува, защото не може да ни купи и прилъже

"Нямаме ресурс да браним хора във властта. Ако иска премиерът да ги маха, но той ще си носи отговорността"

15 коментара
Радан Кънев: ГЕРБ ни атакува, защото не може да ни купи и прилъже

"ГЕРБ не се ядосват защото ДСБ "преяжда с власт“, а защото "имат независима опозиция, която не могат да купят и да прилъжат, с която нямат общи икономически корени и интереси, както с БСП и ДПС“, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в неделя пред бТВ. През седмицата парламентарната група на ГЕРБ настоя с декларация партия ДСБ, която се обяви за опозиция, да изтегли всичките си кадри от властта. Беше изчетен и списък на въпросните кадри, които съвсем не са десетки или стотици, както твърдеше премиерът и сред които бяха включени такива, които са учредители или членове на партията на Меглена Кунева ДБГ.

ГЕРБ да си изиграят театъра докрай и да поисках вот на недоверие на премиера

Не иронизирах, когато предложих на ГЕРБ, ако са недоволни от кадровата политика на правителството, да поискат вот на недоверие, каза Радан Кънев: "Когато се демонстрира конфликт между парламента и правителството, независимо дали това е театър или не, да си изиграят театъра докрай, но да не ни набъркват нас, ние сме извън тази работа".

Акцията на ГЕРБ завари Бойко Борисов в Брюксел, откъдето той се направи на изненадан за случващото се и го коментира с думите: "Капитанът в Брюксел – бунт на кораба". Той заяви, че няма да пипа министрите Петър Москов и Николай Ненчев, посочени от ГЕРБ като министри на ДСБ, въпреки че Ненчев е лидер на друга партия – БЗНС. Борисов обеща идния вторник да говори с депутатите си, но допусна, че са "изнервени от двояката позиция на РБ спрямо властта - едни от партиите от РБ в нея, части от други - в опозиция".

Цветанов: Искаме единствено обществото да узнае истината за подобно двуличие

"Единственото, което искам да направим в нашата парламентарна група и в управлението на страната, е обществото да узнае истината за подобно двуличие в един от политическите субекти, които подкрепят правителството”, каза в неделя лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР.

"Ако са в опозиция трябва просто да изтеглят кадрите си, които може би имат професионални качества, но са заели длъжностите си благодарение на това, че ДСБ е част от РБ, а той от коалиционното споразумение”, каза Цветанов и допълни: "Не казваме, че сме против тези хора, ние казваме кой ще носи политическата отговорност, ако има проблем или провал в дадена секторна политика, където такива хора управляват”.

Не носим отговорност за управлението, кадровата политика е отговорност на премиера

"Не носим отговорност за управлението – това е смисълът на нашето оттегляне. Кадровата политика е изцяло отговорност на правителството и премиера", заяви Радан Кънев пред бТВ. "Нашата отговорност имаше лимит – ще стане ли съдебната реформа според юлския компромис. Като не стана, като не понесоха те отговорност и се подиграха с подписа си и с избирателите си, ние отговорност не можем да носим".

Кънев обясни, че ДСБ е част от Реформаторския блок (РБ), защото Блокът трябва да се обедини, не да се руши: "Той или е единно политическо тяло, както е обещан на своите избиратели, или е сбор от несъществени сами по себе си части".

По думите на Кънев партията му не е в разкрачено положение между опозиция и управление: "При ДСБ предизборните обещания и реалната политика са на едно място. Нямаме крак в управлението, имаме два крака в опозиция върху предизборните си обещания. Работим за това Блокът да демонсира това споразумение. Нищо не искам да накарам Кунева и Лукарски. Разглеждам Блока като единен политически субект. Избирателите не са гласували за СДС, за ДСБ, за ДБГ".

"Възмутително е точно ГЕРБ да говорят за подписи, след като се отметнаха от подписа си под Конституцията", коментира по-късно лидерът на ДСБ във Фейсбук по повод доводите на ГЕРБ за подписаното коалиционно споразумение.

През последните 3 месеца в опозиция постигнахме повече от 13 месеца на власт

"Ние повече в този махленски разговор за назначения и "облаги" не участваме. Разбираме натиска от ГЕРБ към Борисов за назначения - дали той ще се съобрази, е негов проблем. Нашият разговор е за политика. И през последните три месеца в опозиция постигнахме повече от тринайсет месеца на власт. И ще продължаваме", написа Радан Кънев.

Подмяната на разговора е опит за бягство от сериозни теми като обществените поръчки

"Между ГЕРБ и ДСБ има тежък политически и принципен спор накъде трябва да върви тази държава. Този спор се води всеки ден между мен и Борисов. Свалянето на разговора до темата за преувеличен брой назначения е измитане на целия същностен разговор. Опитите да бъде свален той на ниво Караянчева (зам-шефката на ПГ на ГЕРБ, която чете декларацията -бел.ред.) да брои назначения, без да знае кой е член на ДСБ и кой не, е опит на ГЕРБ и на Борисов да избяга от разговора за обществените поръчки, за съдебната реформа, за прозрачността на бюджетните разходи", заяви той преди това пред бТВ.

Кънев изрази изненада от подканата на депутата от ГЕРБ Валентин Радев ДСБ да се извини: "На кого? Това чак ме шокира. Има някакъв манталитет, който е много плашещ – манталитет на недосегаемост, сходен с късните 80-те. ГЕРБ не е БКП, няма чл. 1 на Конституцията. Гледам ги и в парламента същите хора – Радев, (Цвета) Караянчева – на Атанасов гвардийката. Като чуят критика към ГЕРБ, скачат, започват да викат. Сега искат извинение, защото ги критикувам. Те в момента са сърдити, че получават сериозна, основателна критика, докато сегашната псевдоопозиция – БСП и ДПС, им се подмазва и се ослушва за някой къшей от властта“.

"След това си намират опорна точка, защото нямат политически аргументи. Не могат да се сбият политически с нас, защото когато излезем на терена на политиката, се принуждават през най-високо ниво – премиера, да приемат нашите тези“, каза Кънев и даде за пример обществените поръчки – след като месеци наред всички са отричали твърденията на ДСБ, че поръчките отиват в ДПС, накрая "излиза премиерът и казва: "Вярно е, прекратявам ги“. По този начин ГЕРБ излага лидера си, посочи Кънев.

Помолен да коментира обвиненията за назначения на членове на ДСБ във властта, той каза, че от споменаваните лица само Добромир Валачев (зам.-областен управител на Габрово, бел.ред.) и Цветомир Георгиев (зам.-министър на вътрешните работи, бел.ред.) са членове на неговата партия, а огромната част от лицата дори не ги познава и не е знаел, че заемат тези позиции.

Има единични хора, които аз лично съм предлагал на премиера, като зам.-министър Николай Николов в енергетиката – човек, който няма нищо общо с ДСБ. "И с това горе-долу се приключва“.

"Шефът на "Терем“ Стоил Яков е мое предложение, да, с което, към днешна дата мога само да се гордея“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ потвърди, че неговият кум – адвокат Васил Танков, има граждански договор с "Терем“ за юридически и консултантски услуги, но отрече да го е уреждал – нещо, което подчерта и Яков.

"Стоил и Васил (Яков, бел.ред.) се познават отдавна. Проучих договора и полученото според платеното е много изгодна сделка за "Терем“, така че нищо чудно, че дружеството е на 3 млн. печалба“, коментира лидерът на ДСБ.

Той обясни, че всеки от излъчените от РБ министри е министър на Блока, а не на отделна партия от РБ: "Формално погледнато ДСБ, ДБГ, СДС нямат споразумение с ГЕРБ. Без РБ и неговия резултат на изборите, никой нямаше да е министър. "Гръб на всеки министър е премиерът. Ако на някой гръб са му (Меглена) Кунева и (Божидар) Лукарски, жална му майка“.

Ние нямаме ресурс да браним хора във властта. Ако иска премиерът да ги маха

Радан Кънев се засече в студиото с кмета на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Той говори много добре, но има разминаване на думите на Кънев и делата на ДСБ, каза Фандъкова и даде пример, че партията му хем е в опозиция, хем има членове във властта.

"Ако искат, да ги махат, но няма с кого да ги сменят. Ние нямаме ресурс да браним хора във властта. Ако иска премиерът да ги маха, нека ги махне, но той ще си носи отговорността. Пак казвам – ние част от това управление не сме. Знам, че искат, но не сме“, отговори лидерът на ДСБ.

Запитан защо ДСБ е част от РБ, след като самият Кънев го смята за изчерпан проект, той отговори, че когато нещо в политиката не ти харесва, го променяш, не го "хвърляш през борда“.

ГЕРБ имат "по-добра конструктивна комуникация със системните партии"


Премиерът има пълната подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ и след насрочената във вторник среща "депутатите ще се съобразят с неговото управленско решение", коментира от своя страна Цветан Цветанов.

"В много от решенията, които вземаме в парламента, имаме по-добра конструктивна комуникация със системните партии в България, а не с партии, които под една или друга форма, изникват, раждат се и си отиват от този политически живот в кратък период от време", коментира той в Силистра, имайки предвид ДСБ.


Въпреки това ГЕРБ запазва толерантното си поведение, защото "силният и водещият винаги трябва да прави необходимите отстъпки, за да може и малкият да участва в политическия живот на страната", подчерта Цветанов, цитиран от БТА. По думите му декларацията на парламентарната група на ГЕРБ за изясняване на отношенията с ДСБ е резултат от натрупаното напрежение от местните избори досега.

Т. Дончев: Политическата истерия се превръща в норма, никой не печели


Вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ) коментира пред БНР, че конфликтите между ГЕРБ и ДСБ не се отразяват върху работната атмосфера в правителството, за разлика от политическите емоции.

"Това, което се случи не бих казал, че е нещо изненадващо и ново. Лошо е, когато политическата истерия се превърне в норма, което се случва последните седмици и месеци. В политиката трябва да има сблъсък, критичен тон, дебат, но това е различно от перманентна политическа истерия, от това не печели никой – нито политическите сили, които се опитват да докажат всяка, че е по-добра от другата, най-малко печели гражданинът”, обясни Дончев.

Относно възможността за предсрочни избори, той заяви: "Ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ и в същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава каквато е. Предсрочните избори не са изгодни за страната особено сега”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #15

  Поредния който се мисли за незаменим!Жалка партия,жалък лидер!

 2. SILENCE
  #14

  Даже няма да му чета напъните пък на тоА. Да играеш алтернатива не е като да си такава наистина,другарю.

 3. Oanis
  #13

  Г-н разочарование.

 4. Boriana Boneva
  #12

  много малки и големи неща направиха впечатление тази сутрин в интервюто на ББ по нова. първото и основното- "в ГЕРБ всичко е наред и ние вървим успешно напред и нагоре". Следователно България върви напред и нагоре-второ внушение. Между страничните неща- нито веднъж не спомена ДСБ директно, още по малко Р. Кънев. Обратно намекна че споменавайки ги ТОЙ ще ги направи значими. Отсрочва срещата в ГЕРБ по въпроса на тяхната декларация. За мен причината- чака първо реакция отсреща. За да каже "тежката

 5. Nikola Nikolov
  #11

  "...каза Фандъкова и даде пример, че партията му хем е в опозиция, хем има членове във властта."
  Типично поведение - крадецът вика :"Дръжте крадеца!".
  В духа на "примера"(какъв пример само, а?!!!), с който фандъкова реши да се резили, бих я попитал - госпожо, тъй като се опитваш да минеш за честен и непокварен кмет на София, можеш ли да излезеш пред софиянци, а и не само пред тях, и да декларираш, че цялата банда от близки сътрудници и "експерти", която ръководиш и за която отговаряш, не е замесена

 6. Bлaдo
  #10

  kakто и да ми се връткат, каквито и акцийки да ми спретват, каквито и партийни натегач(к)и да ми подплакват, каквито и яНе-та и прочие реактивирани куки да ми се мЕтат на амбразурата... - от гЕрб винаги ще си лъха на комунарско-текезесарски, милиционерско-мутренски гуменки... ... смраАААд...

 7. Територия на Мики Маус
  #9
 8. Коментарът е изтрит в 21:37 на 20 март 2016 от автора.
  #8
 9. Злобата на физкултурника с многото апартаменти биде удовлетрена и отгоре на всичко съмишлениците в редиците на ДПС, АБВ, БСП, Атака, КГБ, ДС ... са обслужени ;-) Тандема от старите добри времена СИК, цигари, амфитамини ... вече съвсем прекалява с плоските номера.

 10. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #6

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.