Радан Кънев: ГЕРБ цели “отлагане до дупка“ на съдебната реформа

Радан Кънев, снимка БГНЕС

Възприетият от ГЕРБ модел по отношение на съдебната реформа “Отлагане до дупка“ е в ход, коментира в неделя лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод внасянето на първия пакет от промени в Закона за съдебната власт, който трябва да бъде разгледан и приет от парламента до 23 март.

Законопроектът урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, както и необходимите мнозинства за приемане на кадрови решения. В случая е предвидено обикновено мнозинство, което би бетонирало властта на главния прокурор върху прокурорската колегия. Според Радан Кънев в законопроекта няма спорни въпроси.

Лидерът на ДСБ спори в студиото на БНР с бившия председател на Народното събрание Огнян Геррджиков по темата за независимата прокуратура по румънски модел. Кънев очаквано подкрепи идеята за въвеждането на този модел в България, а Герджиков зае изцяло позицията, която се поддържа от главния прокурор Сотир Цацаров.

“Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят“, обясни Кънев. Според него тезата, че румънските прокурори се саморазправят с неудобни политици няма как да издържи, защото от началото на кампанията “Чисти ръце“ вече са се сменили три управления, а мишените са от всички партии.

“Осъдените политици са от всички нива на изпълнителната и законодателната власт“, каза Кънев.

Огнян Герджиков на свой ред призова да не се превъзнася румънския опит, защото съдебната система там започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище. Според Герджиков е доста симптоматично това, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където неминуемо има корупция. Същата теза бе развита от главния прокурор Сотир Цацаров в началото на седмицата.

Проф. Герджиков разгледа румънския модел на борба с корупцията и като аспект на народопсихологията и припомни за разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България