Радан Кънев готов да свидетелства пред ВСС, че не познава Лозан Панов

Радан Кънев

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев изрази готовност да говори пред Висшия съдебен съвет в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В четвъртък съветът ще разгледа сигнал на гравитиращия около Делян Пеевски сайт "Блиц" срещу шефа на ВКС. В него Панов е обвинен, че посещава "политически мероприятия" заедно с депутати от десницата и "Да, България". Става дума за митинга в защита на католическия свещеник Паоло Кортезе, който се проведе през март пред президентството.

Самият митинг нямаше политически характер, а Кортезе бе подкрепен от граждани за неговата хуманитарна дейност в Белене в подкрепа на интеграцията на бежанци.

"Възхищавам се на гражданската смелост на г-н Панов, имах високо мнение за качествата му на административен ръководител на АССГ (Административен съд – София град) и споделям значителна част от възгледите му за реформа на правосъдието ни, в т.ч. и радикалната идея за позициониране на прокуратурата извън съдебната власт. Но не го познавам лично. Гарантирам, че никога и по никакъв повод не е съгласувал позиции с ДСБ и "Нова Република", нито е бил свързан с тези формации", написа Лозан Панов във Фейсбук.

Той допълни, че митингът за Кортезе не е бил организиран от политически формации и е нямал предизборен характер.

Имаше доста хора от различни партии, а за политика не се говореше. В интерес на истината, не съм и забелязал, че г-н Панов е присъствал. Ако мнозинството във ВСС има безграничната наглост да образува дисциплинарно производство по този сигнал, декларирам, че като председател на ДСБ и "Нова република" към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС", допълва Кънев.

Според него сигналът на "Блиц" е "поредната вулгарна атака" срещу Панов. Бившият лидер на ДСБ напомня, че митингът за Кортезе няма как да е бил организиран от "Нова република" и "Да, България", защото те са били конкуренти на последните избори.

"Дали ще се стигне до мой импийчмънт, ще решат колегите във Висшия съдебен съвет", лаконично коментира в сряда Лозан Панов и напомни, че темата за отстраняването му е предмет на дискусия вече няколко месеца. Той допълни, че каквото има да каже и ще го направи пред членовете на ВСС.

За протеста, който се организира в социалните мрежи в негова подкрепа, Панов коментира, че гражданите са свободни да правят каквото решат.

Споделяне

Още по темата

Още от България