Радан Кънев и Елена Йончева правят дебат в Европарламента за кризата в България

Радан Кънев и Елена Йончева правят дебат в Европарламента за кризата в България

Българският евродепутат Радан Кънев е внесъл в деловодството на Европейския парламент искане за пленарен дебат за институционалната криза в България.

То е подкрепено от 55 европейски депутати. "За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип", посочи Кънев.

Искането поставя на Европейската комисия няколко въпроси за дебат:

• Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

• Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

• Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

"Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч политически дебат в рамките на групата на ЕНП, председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала", посочи Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България