Радан Кънев иска предварителни избори за десен кандидат-президент

Медиите на Пеевски и Цветанов са с общи опорни точки срещу РБ, смята лидерът на ДСБ

Радан Кънев, снимка БГНЕС

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев лансира в сряда идеята за организиране на предварителни избори за издигане на общ кандидат за президент на десните сили, включвайки и ГЕРБ в това число. Пред Нова телевизия той коментира, че президентските избори трябва да се използват за реформиране на дясното пространство.

“На подобни предварителни избори ще могат да се решат различията между членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепата на ДПС.  За да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ и ДПС  или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е "под масата", каза Кънев.

Най-мащабните предварителни избори за кандидат за президент досега бяха проведени от Обединените демократични сили (ОДС) през 1996 година, когато Петър Стоянов бе излъчен като кандидат за държавен глава.

Извън темата за президентските избори Радан Кънев каза, че покрай местния вот се провежда координирана атака срещу кандидатите на Реформаторския блок от страна на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на ДСБ даде за пример личната атака на Цветан Цветанов срещу кандидата за кмет на Варна на Реформаторския блок Чавдар Трифонов.

Според Кънев медиите на Пеевски и Цветан Цветанов използват и една и съща риторика, определяйки кандидатите на реформаторите за "независими", за да не им се приписва заслугата за тяхната евентуална победа.

"Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", каза Кънев. По думите му Реформаторският блок понася негативите от най-тежките реформи, като здравеопазване и антикорупция, докато ГЕРБ и ДПС ги "удряли в гърба".

"Има дълбока неяснота в нашите избиратели доколко управлението е реформаторско и дясно или продължава стария задкулисен начин на управление. Равносметката ми за тази година е че и двете неща се случват. В  България промените вървят много трудно и силите, които дърпат страната назад много силно се олицетворяват от Делян Пеевски, но и от други", каза Кънев.

"Медийната империя на Пеевски стои непокътната, а собственикът ѝ Пеевски е манифестиран. Когато те удрят заедно с ДПС в гръб, си задаваш въпроса има ли бъдеще реформаторското управление. Борисов е човекът, който трябва да направи избор. Защото в този парламент мнозинства много, но вариант да се върви по реформаторски път без Реформаторския блок няма", допълни съпредседателят на РБ.

Според него това е известно "и на Запад, и на Изток" от България. Кънев призова най-накрая да се реши как ще се взимат важните решения в държавата - на светло или зад кулисите.

Споделяне

Още по темата

Още от България