Радан Кънев: Изборите направиха коалицията по-стабилна

Радан Кънев и Цветан Цветанов в залата на парламента. Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция ГЕРБ - Реформаторски блок е по-стабилна, като при двете партии има ръст на процентите в сравнение с парламентарните избори. Такъв е анализът на лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев, направен в понеделник пред Нова телевизия.

"Реформаторският блок е единствената политическа сила, която увеличава процента си в сравнение с парламентарните избори... Можем рязко да увеличим присъствието си на един нов вот за Народно събрание. БСП и ДПС губят по 5% всяка от присъствието си. Всички заклинания за пренареждане в момента се обръщат срещу тях. ГЕРБ също увеличава влиянието си, така че правителството е стабилно и генерира повече доверие", каза Кънев.

По думите му ДПС не е успяло със заявката си преди изборите, че ще бъде втора политическа сила. Не е успяло и в това да покаже, че сегашният модел на управление е несъстоятелен.

На въпрос дали все пак Блокът не се надскача - т.е. съотношението изборни резултати-брой министри не е справедливо разпределено, лидерът на ДСБ посочи: "Как да се надскачаме като след една година, в която ръководим най-тежките ресори, си увеличаваме резултата. Взимаме второ място във Варна, отиваме на балотаж в Добрич, 55% на първи тур в Монтана, исторически пробив на РБ в Кърджали - ще има двама или трима съветници".

В коментар за изказванията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов след приключването на изборите, Кънев заяви: "За мен темата Цветанов е затворена. От наша страна пререкания няма. Като съм казал вчера, че няма да се излагаме, няма да се излагаме и днес."

"Не ми харесва тонът на Цветанов. Не можем да си позволим помежду си хашлашки език", каза още той.

Той очерта като конфликтна точка с ГЕРБ Плевен, където кандидатите на двете партии отиват другата неделя на балотаж.

"Напрежение има в Плевен, където влизаме от първа позиция в балотажа. Драматичен избор, ние продължаваме да твърдим, че на миналите избори Плевен ни бе отнет нечестно. Не ми харесва тонът на г-н Цветанов. Не може в Плевен да продължаваме така. Който бие - бие", върна се на темата с коалиционните търкания Кънев.

Той отново затвърди тезата си, че на президентските избори догодина десницата, в т.ч. ГЕРБ, трябва да излезе с обща кандидатура - лице, избрано с консенсус на предварителни вътрешни избори. Самият Кънев обяви наскоро, че обмисля дали да не се впусне в надпреварата.

"Единствено с предварителни избори в десницата може да имаме президент без ДПС", смята лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?