Радан Кънев: Кабинетът е обречен, ако не оттегли пенсионните поправки

Според Калфин предложенията на ГЕРБ не са добри, БСК призова за президентско вето

Радан Кънев. Сн. БГНЕС

"Ако не оттегли предложението за пенсионната реформа, управлението на втория кабинет на Бойко Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех", заяви съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев в четвъртък, в най-острата декларация на РБ досега към коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ.

Сегашното управление ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и "Атака", с чиито гласове смятате да прокарате промените, но различно и реформаторско няма да бъде. И животът на българите няма да бъде по-добър, предупреди Кънев по повод упорството на ГЕРБ да прокарат промени в пенсионния модел, определяни от пенсионните фондове като национализация.

Бойко Борисов от своя страна упрекна Реформаторския блок, че се "подвежда по лобистки интереси".

ГЕРБ остава в изолация не само от РБ, които категорично ще гласуват "против", но и от другите две подкрепящи я партии – АБВ и Патриотичният фронт. Така ГЕРБ ще може да разчита на гласовете на ДПС и отделни депутати от други партии като БСП и "Атака", след като депутатите на Бареков от БДЦ обявиха в четвъртък, че също ще са "против".

Ивайло Калфин: Промените са прибързани и не са добри за бизнес средата

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ коментира, че предложените от ГЕРБ пенсионни промени са прибързани, начинът, по който се правят, не е добър за бизнес средата и не осигурява стабилност. Според внесените от ГЕРБ промени, хората, родени след 1959 г., ще избират дали да се осигуряват за пенсия и в частен фонд, или вноските им да отиват изцяло в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Очаква се това да доведе до отлив от пенсионните фондове, а натрупаните в тях около 7 млрд. лева да попълнят временно дупката в държавното осигуряване.

Предложението на ГЕРБ разклати управляващата коалиция и предизвика недоволството на пенсионните дружества и национално представените бизнес организации, включително Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Първоначално КРИБ подкрепяше с известни условия промените, но на заседание на управителния съвет на организацията е взето решение за позиция против тях.

Калфин, който присъства на срещата със синдикатите при премиера Бойко Борисов в неделя, на която бяха договорени пенсионните промени, заяви в четвъртък, че те са прибързани и не са обсъждани. "Начинът, по който се предлагат, не дава стабилност. Това дойде изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата", каза вицепремиерът и добави, че така не се решава нито един от проблемите на НОИ.

Той обаче не смята, че хората масово ще прехвърлят парите си от капиталовите схеми в държавното обществено осигуряване. Самият той нямало да го направи. Калфин припомни, че според предложението на ГЕРБ работещите могат еднократно да изберат дали да се осигуряват само в НОИ и ако в последствие премислят, няма да имат възможност да се върнат в частен фонд. Причината е, че за разлика от частните фондове, в държавното осигуряване няма индивидуални партиди и няма как веднъж постъпили, парите за пенсия да бъдат извадени.

"Парите, които влизат там този месец, се похарчат следващия месец. Движението на парите към общественото осигуряване няма как да запази личната партида", обясни социалният министър.

Радан Кънев предупреди ГЕРБ с "Пътят към ада"

За да е по-красноречив в посланието си към ГЕРБ, Радан Кънев качи на стената си във Фейсбук парчето на Крис Риа The road to hell (Пътят към ада).

Радан Кънев от РБ също разкритикува и начина, по който са решени промените, и тяхната цел.

"След проведената бърза среща в неофициален формат между част от управляващите и синдикатите, на вниманието ни се представят светкавични промени в Кодекса за социално осигуряване, коренно изменящи заложената в пенсионния модел идея. Вместо разумна еволюция на пенсионния модел, ни се предлага прибързан и необмислен отказ от модела с непредвидими икономически и социални последици. Предложената от група народни представители промяна в Кодекса за социално осигуряване влиза в програмата на 43-тия парламент в нарушение на всички норми за промяна в осигурителното законодателство. Не е съгласувана с Надзорния съвет на НОИ, не е обсъждана и приета от МС, не е съгласувана със социалните партньори, не е придружена с макар формална оценка на въздействието. Не е влизала в социалната комисия на НС и не знаем дали се подкрепя от социалното министерство", обясни Кънев.

"Предложението е направено и в грубо нарушение на правилата за вземане на решение между партньорите в мнозинството и правителството. Подобна мярка е в пряко противоречие с програмната декларация на кабинета и предизборните програми на политическите партии, които го подкрепят. С това парламентарно поведение, колеги вносители, вие нарушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, политическо смирение и компромиси, които се опитваме да наложим от първия ден", заяви Кънев от парламентарната трибуна.

Бойко Борисов се е извинил на Реформаторския блок за поведението на финансовия министър Владислав Горанов, който преди ден обяви, че не му трябва подкрепата на партии с 4-5 % влияние, за да прокара плановете си за пенсионната система.

Кънев припомни, че за четвъртък вечерта е планиран протест под премиерските прозорци под наслов "Да кажем "не" на кражбата!", именно заради предлаганите промени в пенсионната система.

Борисов посъветва РБ "да не се подвеждат по лобистки интереси"

По-късно премиерът Бойко Борисов, който съобщи от Брюксел за одобрението на ЕК за новата Оперативна програма "Транспорт", коментира: "Сиреч, само за тези няколко десетина дни работа, можем да кажем, че близо 4 милиарда лева днес само отиват в инфраструктурата на България и мисля, че резултатите са повече от ясни, ако на някой в София не му харесва това, да заповяда да протестира. Искам само да помоля реформаторите и другите колеги, с които работим, да отчитат колко много неща се направиха и да не се подвеждат по лобистки, повтарям, по лобистки, чисто лобистки интереси и да объркват държавата. Много съм сериозен, много съм отговорен, ако някой някъде от моите хора прекали, го пращам да се извини, но в случая са изцяло грешка и ги моля да се поправят".

Менда Стоянова прикани фондовете "да се размърдат"

"През цялото време Радан Кънев говори за промяна в пенсионния модел, който ние на коляно между двете четения правим. Няма промяна в пенсионния модел", опонира Менда Стоянова от ГЕРБ, която е председател на бюджетната комисия и защитник на идеята за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към НОИ. Менда Стоянова повтори вече познатите аргументи - че ГЕРБ се грижи да имат право на избор хората, родени след 1959 година . "Това е дясна политика, не лява. Част от нас които сме смятат за десни или леви, но които са против това право казват, че политиците като по-умни са решили къде да отиват парите на хората – 5% в частен пенсионен фонд. Кой поема риска от това? Той се поема от всеки един човек. Той трябва да бъде информиран да го направи“, каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че очаква от пенсионните фондове да се размърдат и да се постараят да задържат осигуряващите се при тях.

Пенсионните промени бяха критикувани и от зам.-председателя на парламента Росица Янакиева от АБВ. Още в сряда тя каза, че решението е прибързано, а сега добави, че то цели да се напълни бюджетът на НОИ. Ръководството на АБВ ще реши по-късно в четвъртък дали да подкрепи, или не промените на ГЕРБ. Патриотичният фронт, който също е сред политическите сили, подкрепящи правителството, също няма решение по въпроса.

БСК иска президентско вето

В същото време Българската стопанска камара (БСК) призова в отворено писмо президента Росен Плевнелиев да наложи вето на пенсионните промени, ако те бъдат приети окончателно. Според бизнес организацията основните институции и специалисти не са били включени в дебата по предложените изменения. Това "торпилира индустриалните отношения, като утвърждава модела на партиен и правителствен контрол над социалното сътрудничество с участие на удобни за манипулации социални партньори", смята бизнес организацията.
"Абсолютно деструктивни са краткосрочните и дългосрочни последици от тази промяна върху осигурителния и банковия сектор, както и върху капиталовия пазар. По аналогия на случилото се с КТБ, ще бъдат атакувани финансовите позиции на универсалните пенсионни фондове и обслужващите ги банки. Очакваме да бъде срутен капиталовият пазар и общата капитализация на публичните дружества. Това неминуемо ще повлияе върху кредитния рейтинг на страната", прогнозира БСК.

Синдикатите настояват за още промени

КНСБ поиска още промени в пенсионната система от 1 януари. Ръководството на профсъюза призова депутатите да подкрепят предложението на депутата от Български демократичен център Стефан Кенов и работещите първа и втора категория труд да могат да избират дали да се осигуряват и в частен професионален фонд, или само в НОИ. Според текстовете, предложени от ГЕРБ, избор ще правят само хората от масовата трета категория. Текстът на Кенов не беше приет от бюджетната комисия. Председателят ѝ Менда Стоянова заяви по време на заседанието, че предложението може да получи подкрепата на ГЕРБ, но се притеснявала от това дали формулировката на промяната е достатъчно прецизна. Затова и предложението беше отхвърлено.

Синдикатът настоява също депутатите да подкрепят и друго предложение на депутата от Български демократичен форум - за въвеждане на пенсионна възраст за полицаи и военни. Идеята е те да не могат да се пенсионират преди да навършат 52 години. В момента за тях има само изискване за стаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България