Радан Кънев: Коалицията на "тримата шишковци" рухна

Реалната власт се държеше от Цацаров, Пеевски и Борисов

Радан Кънев: Коалицията на "тримата шишковци" рухна

“През последните години, включително по времето на Пламен Орешарски, реалната власт се държи от Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов. През 2016 г. се разпадна тази дебелашка коалиция, която беше страшно мощна, и това е голяма промяна". Това каза в събота в ефира на Дарик лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

Той нарече "перверзен съюз" ситуацията, в която "уж проевропейското дясно крепеше схемите на Пеевски и Цацаров". И допълни, че важният въпрос е дали промяната ще бъде за добро или за лошо и допълни, че това зависи от обществото.

По думите му Цацаров е сравнително ново явление, но той е проява на най-старото явление - на комунистическата прокуратура в България, покровител на мафията през целия преход, а и през късните години на соца.

“Нищо ново няма под слънцето. По същия начин, понеже са крали и са изнасяли държавата през 85-та, по същия начин го правят и през 2015-а година. Както по същия начин тогава, за да крадат насаждаха омраза между българи и настройваха българин срещу българина на етнически и верски принцип, по същия начин го правят и през 2015 година пак, за да крадат едни и същи свине. Трябва да сме наясно с това нещо“, каза лидерът на ДСБ. 

“Този перверзен съюз, в който уж проевропейското дясно крепеше на Пеевски и на Цацаров далаверите и схемите, рухна на изборите. Големият въпрос през 2017 година ще бъде дали това ще ни доведе до разруха или за първи път от десетилетия към здрав градеж, защото тази промяна може да стане и за лошо, ако тя отключи разрушителната стихия на обществото, ако тя отключи всичко лошо, което имаме в душите си - просто да рушим и да наказваме. Това е нещото, което трябва да спрем", подчерта Кънев.

Ако Реформаторският блок предложи правителство, неговият съпредседател, какъвто все още е Радан Кънев, ще гласува против него в Народното събрание, подчерта той.
“И да се сформира някаква пародия на правителство, то няма да е правителство. България беше въвлечена от Бойко Борисов в политическа криза и от нея с трикове няма да се излезе", смята Кънев.

По думите му при подобно развитие той със сигурност вече няма да бъда не просто съпредседател, но и член на парламентарна група, която предлага трикаджийски кабинет.

“В цялата тази въртележка на политически позиции и политически морали, която наблюдаваме, ДСБ е абсолютно стабилна от първия момент и ще остане стабилна до последния. В този парламент няма да подкрепяме никакво управление“, декларира той. 

Правителство, родена от тази ситуация, от страховете на ГЕРБ, че няма да спечелят изборите, които самите предизвикват или на някои колеги, че няма да влязат в следващия парламент, такова правителство не може да има силата да променя България. Имаме нужда от сила, енергия, смелост от битка в българската политика. На спасителна лодка морски бой не се води", подчерта Кънев.

Ако има предсрочните избори, ДСБ ще се явят или самостоятелно, или като коалиция, каза Радан Кънев. “За мен е важното, че и в двата случая нещата няма да изглеждат различно. И в двата случая в нашите листи водещите места ще имат хора, които са известни с гражданската си позиция, а не с партийната си кариера. Хора, които през годините са доказали независимостта си, които са доказали способността си да казват не на “тримата шишковци", които управляват българската политика".

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?