Радан Кънев: Който се изправи срещу Цачева на балотаж, ще е следващият президент

Борисов управлява с ДПС и отблъсква хората с мутренски похвати, смятат от ДСБ

Който се изправи на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, ще е следващият президент, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънева в понеделник.

Той обясни атаката на ГЕРБ срещу Реформаторския блок (РБ) с това, че Бойко Борисов осъзнава, че върви към загуба на изборите и търси виновници извън себе си.

"В тези избори въпросът е кой ще бие Цецка Цачева, защото ГЕРБ така си постлаха - с рекет и комунистически похвати”, посочи Кънев пред Нова телевизия.

По думите му Реформаторите имат силна мажоритарна кандидатура в лицето на Трайчо Трайков, "която няма да се огъне на този мутренски рекет на Бойко Борисов".

"Опитът да бъде огънат по този начин е правен, само че резултатът е бил друг. И не е случайно, че Трайков е кандидат, защото президентът на България трябва да не се огъва", каза Кънев.

По думите му Трайков има трудна задача да стигне да балотаж, но това е единственият шанс България да има десен президент.

"Сега е време за битка", посочи той.

"Реформаторите да не се поддават на рекета на Борисов"

Кънев призова колегите си от Реформаторския блок да престанат да се поддават на рекетьорството и да запазят достойнството на избирателите си. По думите му не може премиерът на една държава да нахлуе с треперещ глас в "парламента и да тропа, да се кара на друга партньорска партия".

”Аз ги съжалявам (бел.ред. министрите на Реформаторския блок), защото сега Борисов ги вика и ги мъмри като шеф. А нито един човек в нито една партия на блока не е човек без достойнство, който иска подобно унижение”, коментира Кънев.

Той за пореден път посочи, че Реформаторският блок трябва да се консолидира "до ниво на единна организация". Според него "лидерите на отделните партии трябвало да се залепят зад Трайчо Трайков, а не под Борисов".

"Реформаторският блок няма лидер, който да каже на Борисов "А бе, бай Х**, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!", заяви Кънев.

На въпрос дали ще се стигне до предсрочни избори, лидерът на ДСБ посочи, че това е проблем на Борисов.

"Казал е, че ако загуби президентските избори, ще има парламентарни, но дали може да му се вярва е друг въпрос", посочи лидерът на ДСБ.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов заплаши с правителствена криза, като се закани да изхвърли Реформаторския блок от управлението още този вторник. Въпреки че тогава министрите на блока за пореден път потвърдиха лоялността си към Борисов, в неделя БЗНС на военния министър Николай Ненчев заговори за предсрочни избори на пролет, а в понеделник вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева обяви, че партията ѝ ще напусне управлението, ако кандидат-президентът Трайчо Трайков не се представи добре президентските избори.

"Хората бягат от България заради мутренските похвати на ГЕРБ"

Радан Кънев коментира още, че с промените в Изборния кодекс за ограничаване на избирателните секции в чужбина, се ощетяват "хората, които са избягали от България, защото не одобряват мутренските похвати, налагани от ГЕРБ".

"Хората не искат да живеят в градовете, където се знае кой е шефът, и си изоставят семействата, за да живеят и работят в чужбина. В половината градове се знае кой е господарят и хората не искат да живеят в България. Но не сме му ние виновни, че отблъсква хората с рекетьорски маниери", посочи Кънев.

Той припомни, че че пет пъти е настоявал да не се ограничават хората да гласуват.

"Не можело хора, които не знаят един западен език и не могат дори да се оправят на летището, да искат да скъсат връзката с родината на сънародниците ни, които са отишли да работят или учат зад граница. Борисов се бил огънал пред патриотите", добави той.

Радан Кънев коментира още, че най-големият грях на Реформаторския блок е, че още в изборната нощ преди две години, при много силен резултат на блока и много слаб на ГЕРБ, реформаторите са сдали предизборната си програма.

"С кого ще управлява? С ДПС?"

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов от своя страна посочи, че Трайчо Трайков е "камъчето в обувките на премиера Бойко Борисов на тези избори".

"Кого плаши той с тази работа (бел.ред. Борисов) ? С кого ще управлява? С ДПС? Той и днес управлява с тях. Хайде да не ни баламосва с тези неща и да не се прави на голям герой, да се показва колко е ербап", посочи Атанасов пред бТВ.

По думите му скандалът от миналата седмица е едномесечната парламентарна ваканция.

"Редовният ход на Борисов е да пробва дали някакъв номер ще мине и ако се надигне вълна и не минава, след това излиза целият в в бяло. Сега пак е целият в бяло. Извика министрите на Блока, наби им канчетата. Какво са му виновни министрите, като те не са в НС?", коментира Атанасов.

По думите му Борисов има "дар божи на народен артист", когато му е необходимо да играе зъл или добър. Миналата седмица той видя пропастта, към която са тръгнали с тази фамозна парламентарна ваканция, три дни умува и накрая дойде да спаси парламентарната си група.

"Министрите на РБ се превърнаха в наемници"

Атанасов призова министрите на РБ да си правят сметка къде застават.

"Тези министри се превърнаха в наемници и по този начин заложници на Блока, през които Борисов се опитва да ни шантажира, само че не успява и всичко се струпва върху техните глави. В крайна сметка те да си носят последствията", коментира Атанасов.

Петър Москов е министър на Бойко Борисов от декември месец миналата година, когато отказа да последва решението на партията и избра да бъде министър на Борисов, изтъкна той.

"Той избра да бъде при Бойко Борисов в това правителство, да си стои там", посочи Атанасов.

"Москов като е член на РБ и министър на РБ какво е направил да подкрепи кандидатурата на Трайков или това, което прави е да изпълнява задачите на Борисов против кандидатурата на Трайков. Това ли прави?", попита Атанасов.

"От година ДСБ и РБ не е едно и също нещо", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?