Радан Кънев: Корупционният натиск е огромен

Радан Кънев, снимка БГНЕС

”Натискът за назначения и корупция е огромен. Търсят те хора, които са участвали в схеми и са облагодетелствани от властта. Бизнесмени, политици, мрежи от хора. Искат да назначим техни хора или се предлагат сами”, разкри лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев пред БНТ.

По думите му ключът към държавните пари е във финансовото министерство и поради това то трябва да бъде следено под лупа. ”Него трябва да следим най-много и то не заради прословутото кафе на Владислав Горанов с Пеевски, а защото е най-важно", каза Кънев.

"Върху новата власт са съсредоточени много надежди. Всички хора чакат много. След съставянето на кабинета веднага тръгнах из страната и не съм запознат с назначените зам.-министри", каза още Кънев. Според него, сегашното правителство трябва още в рамките на първия месец да покаже, че партизанщината в назначенията е свършила или поне е намаляла.

Лидерът на ДСБ защити назначението на неговия колега в Реформаторския блок и лидер на СДС Божидар Лукарски за икиномически министър. "За България е необичайно да се назначи министър на икономиката без икономическо образование. Божидар Лукарски обаче е прав, че в Западна Европа това е нормална практика", коментира Радан Кънев.

В отговор на въпрос защо самият той няма министерски пост, Кънев отговори: "Не мисля, че борбата и преди, и след изборите е за постове, а е за политика, затова сега съм постигнал нивото в политиката, с което да съм полезен. Искам да стана гарант в парламента, че мнозинството ще го има, че ще може да гласува добрите актове на правителството и да контролира лошите."

Той обясни, че Реформаторският блок е поискал да поеме ресора ”образование”, защото там има допълнителен елемент на гигантски кражби по цялата верига и изнудване от страна на регионалните инспекторати.

“Широката основа на новото управление означава, че надеждите са на много хора. Всички те очакват нещо по-добро от властта. Извън гласувалите за партиите в управлението, хората също се надяват за подобрение на живота си. Много е лесно тези надежди да бъдат съсипани”, допълни Кънев, според който на изборите е проличало, че доверието на гражданите е малко и разпръснато.

“Всички ние имаме много малко време, за да докажем, че правим каквото трябва. Трябва в рамките на първия месец, докато се назначават политическите кабинети, да покажем, че партизанщината у нас е свършила”, каза той. Кънев допълни, че реформаторите имат доверие на Румяна Бъчварова за кадровата политика на кабинета.

По темата за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов той каза: “Не знам дали изчезването на тефтерчето на Филип Златанов съвпада с началото на правителството случайно, но е адски тревожно. То е показателно за състоянието на съдебната система, защото никога не изчезват доказателствата за обир на магазин например”.

Той заяви, че изчезването на тефтера е “диагноза за начина, по който от много години се упражнява властта в България”.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?