Радан Кънев: Мафията се ръководи от тъпи хора – клатят държавата по стар сценарий

Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на РБ. Сн. БГНЕС

"Едни медии, които в момента казват, че полицейският протест трябва да доведе до оставка на правителството, са същите медии, същите хора, които свалиха Борисов през 2013 г., които му спретнаха "Костинброд", които лъгаха, че ГЕРБ ще управлява с ДПС. Той обаче вижда, че му претоплят стара манджа", коментира съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев в петък пред Нова телевизия.

"Тъпият човек се познава по това, че не може да си смени стратегията, когато се променят обстоятелствата. Слава Богу, мафията в България се ръководи от тъпи хора. Може би те са много силни и имат много пари, но не умеят да си сменят стратегиите. В момента те се опитват да клатят цялата държава със сценарий, който е за други обстоятелства”, каза той като уточни, че и полицейските протести са елемент от това.

"Само че те разчитаха, че Борисов е тъп като тях, но моите впечатления от него не са такива. Той вижда, че му претоплят стара манджа. Тези избори трябва да стабилизират държавата, а не да я провалят", допълни Радан Кънев.

Според него тези избори трябва да стабилизират България, да ускорят реформите, а не да я провалят.

Той отхвърли твърденията, че с тона от изборната нощ и коментарите около резултата в Плевен "сме навредили на държавата, вместо очакванията с този да стабилизираме ситуацията".

"Две седмици аз се опитвам да успокоявам Цветан Цветанов. След първия тур казах, че в тона на Цветанов няма да вляза и не влязох. Няма да вляза и днес”, каза каза Кънев в коментар на изказване на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ, че емоционалното състояние на Реформаторите след изборите не съответства на "прекалено слабия им резултат".

По думите на Кънев на втория тур е имало пренапрягане на база лични отношения, а всъщност политически проблем няма.


"Опитите и на Цветанов, и на Местан, и на псевдомедии, които заливат съзнанието на българина напоследък с платени публикации, да внушат преди изборите, че Реформаторите нямат да успеят и ще се провалят, рухнаха. Цветанов и Местан говорят едно и също и то с едни и същи неверни числа. Опитите да внушат след изборите, че ние не сме успели, се сблъскват с числата. Имаме вече 540 общински съветници при 240 на предишните избори”, каза Радан Кънев.

"Ние търсихме коалиции в цялата страна. Ние знаехме, че това е печеливш модел и този модел ни донесе над 10 % от общинските съветници в страната”, допълни той.

Помолен да коментира думите на лидера на ДПС, че резултатите на Реформаторите се хиперболизират, а всъщност са комични, Кънев бе лаконичен - "много нерви, много опорни точки".


"Всички тези, които очакваха провал на Реформаторския блок и си имаха нарисуван сценарий за дестабилизация на управлението на тази база, в момента си разгръщат сценария, без да отчетат, че един факт им липсва, едно парче от пъзела им го няма. Знаете ли по какво се познава тъпият човек? По това, че не може да си промени стратегията, когато се променят обстоятелствата", заяви съпредседателят на РБ.

Запитан дали Реформаторският блок е раздавал предизборни подаръци в Добрич, както твърди Цветан Цветанов, Радан Кънев отговори: "Ако критерият е вотът в ромските секции, това означава, че ГЕРБ са купили много във Варна, там те имат 95%, но аз не го казвам това нещо”.


По думите му на срещата с Борисов в четвъртък са коментирали, че сега формациите трябва да използват полученото доверие на хората, за да управляват държавата по-добре.


"В нощта на втория тур имаше пренапрягане на база на лични отношения", каза Радан Кънев по повод прословутия статус на Петър Москов във Фейсбук "Плевен падна" и последвалото настояване на Бойко Борисов да се извини за думите си.

"Бойко Борисов и Петър Москов са близки и това го знае цяла България. Може би го знае прекалено много, защото личните отношения в политиката не би трябвало да имат значение. Аз моето приятелство с Москов не го афиширам толкова много, колкото Москов и Борисов си афишират приятелството. В един момент когато личните отношения станат твърде публични се пренасят в публичното пространство и единият публикува статус, а другият изригна срещу статуса, а политически проблем нямам”, коментира още Радан Кънев.

Попитан за обявената сметка от 1 млн. лева на ДСБ във фалиралата Корпоративна търговска банка, Радан Кънев отново обясни, че това е била сума към 2012 г., а към обявяването на банката в несъстоятелност тя е била около 40 хил. лв. По думите му това също е част от атаката. Самият Радан Кънев не е бил лидер на ДСБ, когато сметката е откривана.

В същото време депутатът от РБ Атанас Атанасов коментира пред бТВ, че "победата на ГЕРБ им се услади с преливането на гласове от ДПС", коментира ген. Според него партията на Бойко Борисов е спечелила в райони, които до скоро са били на страната на ДПС.

Цветан Цветанов и Лютви Местан говорят с едни и същи изразни средства и еднакво озлобление към Реформаторския блок, отбеляза той.

Ние сме големи хора и се занимаваме със сериозни неща, каза Атанасов, цитирайки премиера Бойко Борисов. Атанасов отхвърли спекулациите, че има напрежение между коалиционните партньори.

Изказванията на Лютви Местан той определи като избиване на комплекси. Аз разбирам, че има вътрешнопартийни проблеми в тези конспиративни организации, наскоро разбрах и че ДПС означава "Доган-Пеевски-Сарай", но не бива по този начин да се избиват комплекси, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България