Радан Кънев: Мафията си поиска 100% от държавата

Радан Кънев, снимка БГНЕС

"България е в дълбока политическа криза. Отказът от съдебна реформа ни върна на "кота нула". Затова и се развиха събитията от последните дни - отприщи се черната обществена енергия и мафията започна да си иска 100% държавата така, както е свикнала", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в петък пред Нова телевизия.

Той отговори и на обвиненията на премиера Бойко Борисов, хвърлени пред ВСС, че промените в конституцията са били плод на усилията на Кънев да прави нов проект и да става президент.

"Чудеса направих, за да пазя добрия тон в политиката в България, и като участвах в управлението, и сега в опозиция. Искрено съм възмутен от това, което Бойко Борисов е казал", каза Кънев. Според него разкритието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за есемеса е вбесило Борисов.

"Една година отказах всички постове - от министър на правосъдието до премиер, само и само ГЕРБ да е на власт. Цялата година стисках език, мълчах за какви ли не безобразия. Какви ли не групости съм им гласувал, особено на министъра Горанов. Съюзът ГЕРБ-ДПС беше за Национална служба “Сигурност“ – да има преторианска гвардия на властта, която да слага и да отнема охраната на политици. Съюзът беше БНТ, КТБ, БНБ, беше Мая Манолова", избори Кънев

Според него България се е върнала в дъното на политическата криза от 2013 година след последните решения на Бойко Борисов.

"За тази година маските обаче паднаха. Видя се пределно ясно ГЕРБ с кого иска да управлява. Без значение с Местан или с друг. Сега с фактическия шеф на ДПС Пеевски е по-лесно, защото там нещата са бизнес, може само за магистрала "Хемус" да си говорим", каза Кънев.

Според него премиерът Борисов е "отворил врата, която не може да затвори".

"Сега Първанов го рекетира, Цацаров го рекетира, Пеевски го рекетира. Цацаров и ДПС са заклещили вътрешния министър. Цацаров - за разследванията срещу военния министър, здравния министър, гаврите с Цветанов. Колко пъти сте видели Цацаров да говори, без да спомене "дъщерята на Бъчварова", "зетя на Бъчварова"?", обясни лидерът на ДСБ и посъветва да се следят медиите на Пеевски.

Радан Кънев допълни, че отказът от качествена съдебна реформа прави България много уязвима на мафиотския натиск.

“След отказа да се гласува пълния вариант на съдебната реформа настъпиха процесите в ДПС, които разкриха истината, че в една дълго управлявала партия се води геополитическа война на две чужди империи на наша територия. Това за българския гражданин и всеки, който знае какво се случва по света, това е огромен кошмар. Най-голямата опасност за България е това - да си разиграват коня Русия и Турция на наша територия", каза Кънев

В отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президент той каза, че ако има отговор, той ще се чуе. “Такива решения изискват сериозен политически процес и дълги преговори. Ако го направя ще го направя не за 7-8%, а в името на победата", каза Кънев.

Той говори и за убийството на 18-годишния Тодор във Враца, определяйки действията на прокуратурата като: "тежка некомпетентност, банална корупция, провокация, защото виждаме прокуратурата в провокативна роля през последните месеци".

"Това, което се случва в правосъдието във Враца, това е действително огледало на нещо, което всеки ден се случва в България противно на гнусните опорни точки, че "хората нямат 5 лв., а вие ни занимавате със съдебна реформа". Реформата засяга всяко семейство. Не можем да излезем от тази криза, когато повечето хора знаят, че публичните институции не работят в техен интерес. Ниски ни били данъците... защо хората бягат там, където са по-високи данъците? Защото там институциите работят", казва Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?