Радан Кънев: Медиите на Пеевски имат за враг само РБ, останалите си плащат

Лидерът на ДСБ обмисля дали да се кандидатира за президент

Радан Кънев, снимка БГНЕС

На тези избори медиите на Делян Пеевски имат само един враг - Реформаторския блок, а кандидатите на останалите партии "са добрички, защото си плащат". Това коментира в сряда съпредседателят на реформаторите Радан Кънев пред бТВ по повод публикацията на “ПИК“ срещу кандидата за кмет на Варна Чавдар Трифонов.

Преди ден сайтът съобщи, че Трифонов е бил осъждан на 3 месеца условно за шофиране в нетрезво състояние.  Кандидатът на РБ потвърди това и каза: “Очаквах мръсна кампания и това се оправда. Преди 8 години сбърках, но съм чист пред съвестта си. Защото не подкупвах и не се договарях, а си понесох отговорността. Не случайно атаката от Пеевски стартира с идването на Цветан Цветанов във Варна“.

Публикацията наистина съвпадна с посещението на Цветан Цветанов във Варна, а той я разказа надълго и нашироко по време на своята пресконференция в подкрепа на Иван Портних (ГЕРБ).

В сряда Радан Кънев обясни, че има съмнения, че Цветан Цветанов плаща на медиите на Пеевски, но после уточни, че няма доказателства за това.

“Да се превръщат кандидати на реформаторите в основен противник и заплаха за стабилността на държавата от ГЕРБ е заплаха за сигурността на държавата“, обясни Кънев и отново обвини Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати.

Лидерът на ДСБ също призна, че е знаел за присъдата на Чавдар Трифонов. Той уточни, че реабилитацията е настъпила през 2010 година и сега Трифонов се води неосъждан.

“Сега Чавдар Трифонов не си плаща кръвнина на медиите на Пеевски и рекет за защита, срещу което получава атаките, но като седне в кметски стол, той ще е независим от Пеевски, защото не му е давал пари", каза Кънев. Той обясни, че атаката е типичен черен предизборен PR, защото седмица преди изборите се вади стара случка срещу кандидата, който качва най-много проценти.

Премиерът Бойко Борисов също се включи през Фейсбук в разпрата, иронизирайки защитната теза на Чавдар Трифонов.

"Гледайки изказването на кандидата на Реформаторския блок за кмет на Варна Чавдар Трифонов, стигнах до извода, че още 2007 година началникът на щаба ни Цветанов е "накарал" кандидата на Реформаторския блок да пие и да шофира в нетрезво състояние. Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и "подтикне" кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да "смъмря" Цветанов за това", пише Борисов.

Радан Кънев коментира реакцията на Борисов като опит да се замаже гафа на Цветанов, който се бил включил в черния ПР. "Политик, авторитетен, тежък, не може да приглася на черен ПР. Той се простреля в крака, това ще рефлектира на Портних, който не се появява и се надява Борисов и Цветанов да му спечелят изборите", каза още съпредседателят на реформаторите.

В сряда вечерта пък стана известно, че лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент догодина.

На въпрос дали решението вече е взето, той заяви в интервю за в. "Капитал", че "преди втория тур на местните избори не може да отговори категорично на този въпрос".

Като един от мотивите си за евентуална кандидатура за държавен глава лидерът на ДСБ посочи "очевидната нестабилност в момента в българската политика" .

"В политиката винаги става дума за лични решения. Те оттам нататък могат да бъдат подкрепени или не, да срещнат разбиране от политически партии или не, но винаги в началото на един важен политически процес, а аз смятам че президентските избори догодина ще предопределят в каква посока ще се движи българската политика за дълъг период от време, винаги стоят индивидуалните решения", обясни той.

Кънев уточни, че тази идея още не е обсъждана нито в средите на РБ, нито с коалиционните партньори от ГЕРБ.

В края на септември Кънев лансира идеята си десницата да определи обща кандидатура за президент чрез предварителни избори.

Пред бТВ в сряда той отновозаяви, че преди президентския вот трябва да има предварителни избори вдясно, независимо дали той участва, да има единен десен кандидат и той да спечели от първия тур без подкрепата на ДПС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?