Радан Кънев: Националният интерес изключва двустранни договорки с Турция и куриерската роля на Борисов

"Европейската политика не е да се подчиниш на Меркел, трябват разговори с Вишеградската четворка"Турция

Радан Кънев, сн. БГНЕС

"Позицията на Реформаторския блок изключва двустранни договорки с Турция, които водят до куриерската роля на премиера Бойко Борисов". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във вторник пред бТВ.

Според него ГЕРБ е тръгнала по пътя на БСП и АБВ във външната политика.

”Борисов говори да се разберат Турция и Европейския съюз, а ние - по средата. Ние не сме извън Европа, а част от нея”, каза още Кънев.

Той разкритикува президента Росен Плевнелиев за това, че е закъснял със свикването на Консултативния съвет за национална сигурност.

”Много отдавна не съм бил критичен към президента, но сега ще бъда – Росен Плевнелиев безнадеждно закъсня с Консултативния съвет за национална сигурност. Патриотичният фронт го поискаха, ние го поискахме, сега вече и БСП го искат. Отношението на България към отпадането на визовия режим за Турция не се решава само от премиера в една демократична държава”, коментира Кънев.

Той посочи, че бежанците в Турция получават турски паспорти и така вълната към България наистина "може да се появи утре, ама да е законна”.

Радан Кънев е скептичен, че може да бъде постигната обща позиция на партиите по всички въпроси, но по думите му за турските визи тя е наложителна.

”Истинският проблем е, че в българската политика има различно мнение и ценности, от които се изхожда във външната политика. И това разделение е в дясно – в Реформаторския блок и в ГЕРБ”, каза още той.

"Европейската политика не е да се подчиниш на Меркел"

"Европейската политика не е да се подчиниш на Меркел. Да не сме им роби на тези европейски лидери? Меркел не е господарка на Европа. В опитите си да играе господарка на Европа тя направи доста грешки", коментира още Радан Кънев.

 

По думите му България трябва да има по-активна позиция за решаването на бежанската криза.

 

"Страната трябва да инициира разговори с Гърция, Румъния, Австрия и страните от Вишеградската четворка, за да бъде изготвена общата европейска позиция по казуса", каза още лидерът на ДСБ.

 

Страните от Вишеградската четворка имат твърда позиция срещу приемането на бежанци и мигранти, като открито критикуват германския канцлер Ангела Меркел за решението ѝ Германия да приеме бягащите от войните.

 

Кънев допусна явяване на президентските избори без партията на Касим Дал

Относно предстоящите президентски избори Кънев посочи, че ДСБ имат решение на националното ръководство, което дава предпочитание на един от кандидатите на Реформаторския блок.

”Нямаме неприемливи кандидати”, заяви той.

Той допълни, че до 2-3 дни ще е ясно как ще се яви коалицията на избори.

”Ако националният интерес изисква да се явим на избори без партията на Касим Дал, ще се явим без нея”, допълни лидерът на ДСБ.

Той поясни, че блокът има ясен профил на своя кандидат-президент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?