Радан Кънев: Не съм избутал ДСБ в опозиция, вкарах я насила във властта

Според ДБГ ръководството на ДСБ се отдалечава от РБ, защото не е успяло да го овладее

Радан Кънев

„Не съм избутал ДСБ в опозиция. Ако нещо съм направил почти насила, то беше преди малко повече от година да вкарам ДСБ във властта. Това беше много трудно, защото нямаше такова желание в партията, но аз и почти цялото ръководство бяхме убедени, че трябва да се поеме отговорност, че трябва да се опита”, заяви в неделя пред БТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„По отношение на излизането в момента в опозиция, първо аз казах вчера, общинските, областните, председатели кметовете и общинските съветници на партията – близо 400 души на едно място, целият елит на партията беше стопроцентово единодушен, това в ДСБ се случва много рядко. Ние сме партия с много гласове, когато става дума за тежки политически решения. Такава единодушна подкрепа срещам и извън партията”, каза Кънев, разказвайки за вчерашното национално съвещание на ДСБ.

„Успях в големия сняг да мина през Добрич, Варна да стигна до Благоевград и Петрич за няколко дена, както партийните ни структури, така и представители в местната власт на десницата, които са от разнообразни партии и безпартийни, така и хората от местния бизнес – всички горе-долу дават подкрепа единодушно. Това, което чувам: „Не си сам, давай; Кога ще стане новият проект; Чак сега ли разбра за какво става дума”, добави той.

Въпреки това той допусна, че „всеки, който води партията към опозиция, към такъв тип действия, трябва да има предвид риска ДСБ да се изолира”. „В нашите редици има такава склонност”, каза Радан Кънев.

По думите му, той е поел този риск но на вчерашното съвещание видял, че рискът е „много малък”. „Нашите хора много се промениха за тези години. Както за повече от година извън парламента, на абсолютното дъно, откъдето наистина в българската политика само ДСБ се е връщала. Така и година на власт след повече от 10 години, през които ДСБ бе в опозиция. ДСБ се доказа като изключително зряла партия, която може да понесе престоя извън парламента и без държавна субсидия. Може да понесе властта и без да се изкуши", каза Кънев.

По отношение на готвения от БСП и ДПС вот на недоверие той увери, че ДСБ подкрепя политиката в сферата на здравеопазването, въпреки сложните отношения с останалия в правителството министър Петър Москов.

"ДПС ходиха при ГЕРБ да искат разрешение да подпишат вота на недоверие, т.е. те го подписват в качеството си на управляваща партия от мнозинството с цел да създадат интрига и да прецакат опозиционната партия ДСБ. Много са евтини, много са лесни, щом научихме и това, че са ходили при ГЕРБ да молят за разрешение са много смешни. Изобщо с този вот няма да ни притеснят. ГЕРБ са казали за вътрешен ред и сигурност не може, за здравеопазване – може. Защо? Защото ГЕРБ, ДПС и БСП заедно, стандартната голяма коалиция в българския парламент, която прецака промяната в правосъдието, иска да постави ДСБ на тясно. Няма да ни поставят на тясно, защото ние сме наясно със себе си”, каза Радан Кънев.

По думите му чрез Реформаторския блок от ДСБ са били на крачка да консолидират хората, които искат промяна в България. „Но партийният егоизъм, партийните ежби вътре в блока, които всички българи видяха...целият блок, партиите в него не се справихме с политическата си задача”, добави лидерът на ДСБ.

Попитан за намеренията за създаване на нов десен политически проект, той обясни, че ДСБ ще променя структурата си, може би ще промени устава си, в някои отношения ще стане по-енергична. "Това ще е единна структура, изградена около ДСБ, която ще се раздели с лицата от миналото, ще привлича хора, които сега са извън политиката, способните хора в самата партия и, дай боже, с много от партньорите в Реформаторския блок ", обобщи Кънев.

"ДСБ ще направи това, което е необходимо, за да уплътни президентската институция. На България ѝ е нужен президент, независим от правителството – самостоятелна политическа величина, която да се бори за промяна в правосъдието, за измитане на мафията от службите, за ясна прозападна външна политика и за възстановяване на отбранителните способности на Българската армия. Това са четири правомощия на президента, по които не се прави достатъчно от правителството. Президентът е изключително важен, трябва да си избият хората от главата лъжата, че президентът не е важен. Тази лъжа е, за да може купеният вот и вотът на ДПС заедно да изберат президента", заяви лидерът на ДСБ в отговор на въпроса дали самият той ще се кандидатира.

"Ние, ако трябва ще издигнем президент с такъв профил, ако трябва ще подкрепим безрезервно, искрено, с целия си ресурс друг човек", добави той.

„Как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, като правителството на ГЕРБ в тези сфери не се справя, какъв коректив ще бъде, това е смешно”, коментира Кънев.

Според ДБГ ръководството на ДСБ се отдалечава от РБ, защото не е успяло да го овладее

Реформаторският блок е жизнеспособен проект и ще продължи да бъде коректив в управлението, както му възложиха избирателите и го правихме през последната година. Ръководството на ДСБ се отдалечава от РБ, защото не успя да постигне вертикална структура и да овладее блока. Такава теза разви в неделя пред БНР секретарят на Парламентарната група на РБ и член на правната и вътрешна комисии в парламента Димитър Делчев, член на партията на Меглена Кунева Движение България на гражданите.

По думите му блокът си остава проект, който взима решенията си на базата на равнопоставеност между всички, а не еднолично. Делчев каза, че с изявленията Радан Кънев подвежда членовете на ДСБ за истинската причина да излиза в опозиция и да обявява нов проект.

Той изрази разочарование, че партньорската партия си поставя за цел втора политическа сила, при положение, че РБ вече е първа сила в градове като Плевен и Добрич след последните избори.

За Реформаторския блок е важно не дали един човек ще надделява в прокурорската или съдийската колегия на ВСС, а какви реформи ще се постигнат в съдебната система, антикорупцията, здравеопазване, образование, администрацията, енергетиката, заяви Димитър Делчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?