След предупреждението на Костов

Радан Кънев не смята, че ДСБ е на границата на саморазрушението

Назначението на Слави Бинев било тежък компромис за реформаторите

Радан Кънев не смята, че ДСБ е на границата на саморазрушението

Два дни след като бившият председател на ДСБ Иван Костов демонстративно не посети конгреса на формацията и заяви, че партията е на границата на саморазрушението, неговият наследник Радан Кънев публично му се противопостави.

"Реформаторският блок не е на границата на саморазрушението, но се движим на ръба на компромиса. Всичко може да се реши, когато се водят конструктивни разговори, и вярвам, че точно това ще се случи", обяви Кънев пред  Нова телевизия в понеделник.

"ДСБ бе отвъд границата на саморазрушението, след като през 2013 година не влезе в парламента и нямаше финансиране. Сега ДСБ е стабилна партия. В трудно положение сме сега, но сме единни. Това се видя на последното Национално събрание. В Реформаторския блок обаче се движим по ръба на компромиса и това е сигурно”, защити се още новият лидер на партията.

Според него  в писмото на Костов е имало сериозни предупреждения, но твърдението на бившият премиер, че партията се саморазрушава е пресилено.

Обяснявайки компромисите, които РБ е направил, Кънев обърна сериозно внимание на назначаването на Слави Бинев (ПФ) за шеф на комисията по култура и медии в парламента.

Въпросът с назначаването на Слави Бинев вероятно за нас е най-труден. Подкрепяйки, ние правим пореден много тежък компромис, който този път може би е прекален”, каза той.

"Факт е, че ние предварително не знаехме името, знаехме само, че тази комисия ще бъде предложена на Патриотичния фронт”, допълни той.

"Слави Бинев да е шеф на Комисията по култура е проблем по две причини – за голяма част от хората, които се занимават с култура в България, това е създателят на клуб "БИАД". Това е голяма част от българската масова култура, но не е представата ни за национална културна политика. От друга страна това е човек, който нахлу в БНТ да иска обяснение защо не са отразили негова акция”, категоричен бе лидерът на ДСБ.

"Има и втори план, който е по-важен. Винаги Комисията по култура се превръща в място за човек, на когото искаме да удовлетворим желанията, но не сме сигурни точно къде. Той искаше да ръководи Комисията по европейски фондове. Тъй като това не беше удовлетворено, следващото място, което е предложено, е било това. Тук опираме до проблема има ли държавна културна политика. Ако имаше, щеше да бъде поставен друг човек, който да е по-компетентен. Тъй като няма такъв, там се поставя човек, чийто амбиции трябва да бъдат удовлетворени. Така е много често и със социалните комисии и институции”, каза Кънев.

"Реакцията ни е остра и оправдана. Смятам, че това, което извършихме, е много голямо отстъпление. Но въпреки това не трябва да има поголовна сеч между политически сили”, добави той, като заяви, че така се дава шанс на Бинев да опровергава обвиненията срещу себе си.

Лидерът на ДСБ коментира и темата със софтуера в правосъдната система, за който се доказа, че може да се манипулира и така подборът на делата да не е на случаен принцип. "Това е мафията. На едни съдии се дават ключовите дела, след като са подбрани. Процесът е двустранен, защото пък други съдии са държани на страна от важните дела. Чудехме се как един съдия може да има 10 дела, а друг да няма. Е, сега стана ясно. "Случайното" разпределение е в основата и ръцете на мафията. Последният пример е разпределението на казуса КТБ. С него се създават много сериозни съмнения. Проблемът със софтуера може да бъде решен законодателно”, каза Кънев. 

Споделяне

Още от България