Радан Кънев: Номерът със спирането на обществени поръчки не е решение

Над 1/3 от тях са нагласени в услуга на олигархията, нужен е "Български ОЛАФ"

Сн.: БГНЕС

Простото прекратяване на обществени поръчки може да е добра новина, но само по себе си не е абсолютно никакво решение, коментира в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на посещение във Варна.

Той е на мнение, че трябва да се постави с голяма острота въпросът "Кой е виновен"?

"Номерът, че се прекратяват изрядни обществени поръчки, няма как да мине", заяви Кънев, цитиран от БТА. По думите му е очевидно, че става дума за поръчки с нагласена конкурсна документация, за поръчки с предизвестен победител, което означава, че някой е подготвил менте обществена поръчка.

"От данните, които имаме, за момента за прекратени поръчки за над 1.7 милиарда лева, можем да направим един сигурен извод - над една трета от всички публични поръчки в България са нагласени, за да обслужват олигархията", заяви Кънев.

"Дали не са две трети или 90% - на този етап не можем да кажем - добави той. - Но над една трета са нагласени да обслужват кръговете около ДПС и Пеевски при сегашното правителство. Простото прекратяване може да е добра новина, но само по себе си не е абсолютно никакво решение."

Той уточни, че за да има решение са необходими две политически мерки - разследване на причините над една трета от парите, които българските данъкоплатци дават за инфраструктура, да бъдат насочени към олигархични кръгове през нагласени поръчки, и законодателна инициатива, която да не допусне това да се случва в бъдеще.

"България да изгради силна независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, която да включва перманентен надзор върху ключовите обществени поръчки с голяма стойност и висок обществен интерес. По думите на ген. Атанас Атанасов го нарекохме "Български ОЛАФ". Защото не може европейските данъкоплатци да имат служба, която да следи харченето на всеки цент. А най-бедните европейски данъкоплатци да нямаме такава", каза Радан Кънев.

Разтревожен съм, че премиерът Бойко Борисов престана да говори за прекратяване на поръчки, а за преместване по новия закон за обществените поръчки, отбеляза той.

По думите му новият закон за обществените поръчки с нищо не е по-добър от досегашния и отваря минимум осем нови корупционни врати, които досега не ги е имало:"И всички бяха гласувани от обичайното мнозинство: ГЕРБ, ДПС и АБВ, с услужливото отсъствие на БСП. И гласове "против" на депутатите от РБ, независимо от отношението им към управлението в момента."

Радан Кънев напомни, че заедно с колегите му от гражданската квота в РБ са направили конкретни предложения в парламента, които, според него, ще прекратят подобни практики.

Според Радан Кънев темата със спрените по премиерско разпореждане съмнителни поръчки ще е гореща още дълго време и особено актуална и болезнена за Варна. Той напомни, че две от най-големите прекратени обществени поръчки са пряко свързани с Варна - за магистрала "Хемус" и рамковият търг за градската инфраструктура, най-големият от много време насам. На предишна пресконференция тук преди месец предупредих, че магистрала "Хемус" няма да стане по този договор, с тази цена, с този изпълнител. Към настоящия момент поръчката е прекратена, а строителството на автомагистралата е забавено с минимум 1 година", коментира лидерът на ДСБ.

Радан Кънев добави, че "нагласената по съмнение в полза на Делян Пеевски обществена поръчка, нанася преки тежки вреди на Варна и целия Североизточен район на страната", за което също е предупредил.

Като цяло се забелязва липса на сериозен напредък по транспортните проекти за Североизточна България, в това число развитието на пристанището, втория мост, жп-връзката Варна – Русе, а това говори за липса на стратегическа визия и грижа за развитието на региона, заяви депутатът и допълни, че транспортният министър Ивайло Московски тотално е изчерпал доверието на Реформаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от България