Радан Кънев оглави "Нова република", Трайчо Трайков ще е говорител

Мисията на обединението са високи доходи, независимо правосъдие, освобождаване на бизнеса от рекет

Три политически партии, три граждански сдружения и политически ангажирани граждани учредиха официално надпартийното дясно обединение "Нова Република", което бе анонсирано предходната седмица.

Във вторник лидерите на ДСБ Радан Кънев, на "Съюз за Пловдив“ - Дани Каназирева, на Българска демократична общност - Господин Тонев и представителите на граждански организации избраха 15-членен политически съвет.

Радан Кънев ще бъде председател, а Трайчо Трайков – политически говорител. В ръководството влизат още депутатите от ДСБ Атанас Атанасов, Вили Лилков и Борис Станимиров; представителите на Гражданския съвет Мартин Димитров и Петър Славов; Дани Каназирева, Господин Тонев, Ивайло Цветков – Нойзи и други.

Изненадата на събитието бе заявеното участие в "Нова република" на Меглена Русенова, която бе в Инициативния комитет за учредяване на "Да, България", а след това бе избрана в Националния съвет на новата партия. Пред останалите тя обяснила, че очаквала Христо Иванов и "Да, България" да направят коалиция с "Нова република" за участие в предстоящите избори, но след като това не се случи, предпочела "Нова република".

"Обединени сме от политически опит, който ни е убедил, че партиите, управлявали през последните години, не могат да дадат решение и път за републиката и нацията. Обединени сме от високи политически цели и амбиции, които изискват и свикване на Велико Народно събрание и конституционна промяна, и изграждане на нови републикански институции“, каза Трайчо Траков при представянето на проекта.

"Ние вярваме, че властта трябва да се върне при хората – и част от данъците да остават по места, и хората сами да решават как да се харчат. Добрата новина е, че днес в България има и други политици, които вярват в тези неща. Които са доказали, че държат на принципите си. Най-естественото нещо е днес да сме заедно", обясни своето включване в обединението Дани Каназирева.

Според Мартин Димитров най-важната цел на надпартийното обединение са доходите. "Най-важната ни цел са доходите. Нашите мерки ще доведат до висок растеж от 6-7 % на година, което ще доведе до увеличаване на доходите с 50 процента за 4 години", каза той.

"Досегашният партиен модел отдавна е изчерпал доверието дори на най-твърдите си симпатизанти и референдумът само го потвърждава. Политиката трябва да се промени много, а партиите да се подготвят за кампании със силно ограничена субсидия и частично или изцяло мажоритарна избирателна система, което значи, че избори ще се правят с личности, а не със структури", каза Радан Кънев, обяснявайки защо "Нова република" е надпартийно дясно обединение.

По думите му у нас има 300 партии, но не повече от 30 национално разпознаваеми политици, които са имали смелостта да застанат срещу политическата мафия или да се докоснат до властта и изкушенията ѝ и да я напуснат заради принципите си.

"15 от тях са тук, надяваме се и останалите да се присъединят", заяви Кънев. И уточни за пореден път, че "Нова република" ще е дясната алтернатива на ГЕРБ, БСП ще е основният политически противник, а целта е да не се допусне подготвяната коалиция ГЕРБ – БСП.

Той смята, че изходът от предсрочните избори е непредвидим, както наблюдаваме от една година и в САЩ, и в Европа. На социолозите прогнозите не се сбъдват.

"Едно е сигурно - в парламента няма да има само три-четири партии, а ГЕРБ и БСП няма да са равностойни, защото всички техни социологически агенции внушават това", добави Кънев.

В коментар на изявления на бившите си колеги от Реформаторския блок Петър Москов и Найден Зеленогорски той заяви, че не разбира как в РБ броят "наши и ваши избиратели", както и че е сигурен, че десните избиратели не са като деца на разведени родители. "Десните избиратели не са деца, те са родители, отговорни, които правят избор за себе си и поколението си. Блокът на Меглена Кунева е бил патерица на Бойко Борисов и ще продължи да бъде патерица на Бойко Борисов. Въпросът на тези избори е дали искаме да дадем на Борисов трети непълен мандат или искаме промяна", заяви още Кънев.

Участниците в обединението подписаха и Договор за Нова република. Присъединилите се към формацията се ангажират да работят за свикване на Велико Народно събрание и да извършат съдебна реформа, с която да се гарантира независимост на съда и върховенство на закона.

Договорът за Нова република включва още възможността всеки гражданин се развива и успява според труда и заслугите си, а не според партийното си членство.

Формацията настоява за малка, надпартийна администрация.

Ангажиментите, които поемат преди изборите, са: чрез децентрализация ниските данъци остават близо до хората по места; да се гарантира свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи; да има ясни правила и предвидима среда; да действат силни и независими регулатори срещу картелите и монополите.

Първите мерки, които от организацията се ангажират да вземат са: въвеждане на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне истинско разследване на аферите КТБ, АЕЦ "Белене“, "Южен поток“ , в Агенция "Пътна инфраструктура“ и при възлагането на обществени поръчки; метла за агентурата на олигархията на всички нива в държавата, която брани картелите и монополите; отмяна на несправедливи данъци и регулации като данък "Уикенд“; увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени средно с 20%.

Споделяне

Още по темата

Още от България