Радан Кънев: Осветляването на бизнеса на Пеевски – нова фаза в политическата арогантност

Според Осман Октай депутатът от ДПС е "посредник", който ще бъде принуден да се оттегли

Делян Пеевски и (на заден план) Лютви Местан

"Виждам нова фаза на политическа арогантност в българската политика, която е много арогантна, достигаме нови нива”, коментира в понеделник лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев по повод излизането на част от бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски на светло. В това изсветляване Кънев вижда "може би подготовка за излизане от активната политика" на депутата.

След кариерата на публични позиции, на които не се получават особено високи заплати, депутатът от ДПС изведнъж се оказа собственик на медийни конгломерати и на една от най-големите компании в България – "Булгартабак”, продължи лидерът на ДСБ в понеделник пред бТВ. По думите му с този жест Пеевски казва: "Така се нагуших в тази политика и ми е време да се махна”.

Кънев припомни, че Делян Пеевски е бил проверяван от контролните органи, които са посочили, че депутатът от ДПС няма бизнес. По тази причина, каза лидерът на ДСБ, прокуратурата трябва да провери не само милиардите на Пеевски, но и съответните проверяващи органи.

Попитан дали без Пеевски ДПС ще е "по-лека глътка за преглъщане", Кънев отговори отрицателно и припомни собствените си думи, че депутатът е "само обемистия връх на айсберга".

"ДПС е допуснало много лоши практики в дългия си период на управление", каза съпредседателят на Реформаторите. По думите му някои хора в движението обвиняват за това придошлите от други партии политици, но избирателите не са длъжни да отчитат подобни фактори.

"Той е просто продукт на една определена политика. И Христо Бисеров го няма отдавна в парламентарната група на ДПС, но те не станаха по-приемливи", каза Радан Кънев и добави: "Ако ДПС е на власт, ние сме опозиция, ако ние сме на власт, ДПС е в опозиция, много е просто".

Осман Октай: Пеевски е посредник, ще бъде принуден да си ходи

"Всичко си идва на мястото, обществената тайна става факт. Ние само може да гадаем как така след идването на НДСВ и ДПС на власт, майка му (майката на Пеевски Ирена Кръстева – бел. ред.) придобива такова мощно присъствие във финансово-политическото пространство. Докога обаче Делян Пеевски ще бъде собственик и ще прехвърли тези активи на други посредници е въпрос на време и съм убеден, че един ден това ще се случи”, заяви Октай бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

"Винаги съм повтарял, че има посредници между основателите на ДПС и модела на управление на Движението в полза на групировки. ДПС за съжаление стана партия за реализация на власт и кадруване. В момента, в който някой става дразнител, той бива принуждаван да се оттегли от партията или недай си Боже да плати с живота си”, обясни тезата си за "посредниците" Осман Октай.

Той даде пример с оттеглянето на самия Ахмед Доган и идването на Лютви Местан като председател на партията. Друг пример е Ахмед Емин, който плати с живота си. По думите му дойде и редът на Делян Пеевски, който също ще бъде принуден да се оттегли.

"Неслучайно сигналът дойде от Бойко Борисов, който каза, че ако го няма, по-лесно ще партнира с ДПС. Оттогава Пеевски излезе от политическата сцена. Дай Боже поне да оцелее физически. Ако следващият дразнител стане Лютви Местан, и той ще бъде изведен”, допълни Октай.

"Не че хора като Делян Пеевски са голям капацитет. Обикновено и прости цигани, дори олигофрени стават посредници за бизнес сделки. През годините те се използват, докато не се нормализира цялата политическа система. С посредничеството си Пеевски представлява заплаха за много хора и затова той ще бъде изведен от играта”, каза бившия заместник-председател на ДПС.

Според него колкото повече се сближават позициите на ГЕРБ и ДПС, толкова по-висока цена ще плати коалиционният партньор в управлението - Реформаторският блок. "Предстои ни интересна политическа есен и интересна политическа зима, дано да не е драматична", заключи Октай.

Споделяне

Още по темата

Още от България