Радан Кънев отчете като "грешен ход" Борисов да не е премиер

Реформаторският блок е за нова тръжна процедура за "Южен поток"

Радан Кънев отчете като "грешен ход" Борисов да не е премиер

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отчете като "грешен ход" предварителното условие на Реформаторския блок, лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не е премиер на бъдещето правителство.

Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма, каза Кънев пред Дарик радио.

"Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство”, каза Кънев.

Министърът е функция на политиката и Реформаторският блок не би претендирал за министерство, ако няма промени, каза Кънев. Да видим първо политиката, а после кои ще са министрите, повтори неколкократно той.

Лидерът на ДСБ изреди приоритетите на десния съюз, с които компромиси няма да се правят - на първо място реформа на правосъдната система с разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, ясни процедури за избор на ключови фигури в системата, какъвто е главният съдебен инспектор.

Реформа в администрацията и гаранции за премахване на партийните назначения е друг от приоритетите на Реформаторския блок. Коалицията настоява и за съществена промяна при обществените поръчки, при която финансиращият орган да е различен от организатора на поръчката.

Парламентарната група на Реформаторския блок ще подкрепи за председател на Народното събрание кандидатурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ, каквато е традицията, каза Кънев. ГЕРБ вече обяви, че ще номинира Цецка Цачева отново да бъде председател на парламента. Засега десните не са обмисляли кого да предложат за заместник- председател на Народното събрание.

Реформаторският блок дава заявка негови представители да са председатели на правната комисия и тази по вътрешна сигурност. Има интерес още към икономическата, за да се засили контролът над изпълнителната власт.

Според реформаторите не трябва да се използват парите на българските данъкоплатци при решаването на казуса с "Корпоративна търговска банка", каза Кънев. Под думите му заради подозрението, че зад всяко решение, изказвано в България, стоят скрити интереси е по-добре да се направи международна експертиза за КТБ.

Реформаторският блок ще иска обявяване на нова тръжна процедура за избор на строител на българския участък на "Южен поток" , както и проектът да се реализира по европейските правила, каза Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?