Радан Кънев оцени като "тежък провал" изслушването на Бокова в ООН

Радан Кънев оцени като "тежък провал" изслушването на Бокова в ООН

Лидерът на ДСБ Радан Кънев оцени изслушването на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова като "тежък провал" и допусна, че целта на екипа ѝ всъщност е друга – тя да се кандидатира за президент.

Радан Кънев направи коментара си във Фейсбук:

"Силно разтревожен съм, че екипът на г-жа Бокова води към тежък провал българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Българският кандидат разчита преди всичко на силната подкрепа на страните от Централна и Източна Европа. Отказът на Бокова да осъди ясно комунистическия режим (замазан зад глупостите за "поколението, което се бори за демокрация") и мълчанието за анексията на Крим правят тази подкрепа невъзможна.

В Източна Европа, раната от тоталитарното политическо насилие не е заздравяла, а споменът от скорошните войни и окупации прави темата за неприкосновеност на националните граници болезнено актуална. Кандидат, който мълчи по тези въпроси, няма грам шансове.

Екипът на Бокова я проваля там, където трябва да спечели ядрото на подкрепата си.

Въпросът е дали го правят от некадърност, или провалът е умишлен, защото целта не е United Nations, New York, NY 10017, a "Княз Дондуков-Корсаков" №2, София, 1000."

Засега повечето български политици се въздържат от оценки за това как се е представила Ирина Бокова, а коментарите в западните медии никак не са еднозначни.

Междувременно в социалната мрежа стартира проект "Подкрепи Ирина Бокова". Той е инициатива на група български студенти, учещи в чужбина. В него са цитирани думи на Симеон Сакскобургготски, на френския президент Франсоа Оланд и държавния секретар на САЩ Джон Кери в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?