Радан Кънев планира нова формация по европейски модел за президентския вот

Снимка: БГНЕС (архив)

Нов, десен проект, с който вероятно ще вземе участие на предстоящите тази година президентски избори, подготвя лидерът на ДСБ Радан Кънев. Това стана ясно от думите му в сряда пред Дарик радио. Кънев не отхвърли възможността самият той да бъде кандидатът за президент на новата му партия.

"Не може една политическа сила да бъде изградена за няколко месеца, но трябва да се концентрираме върху президентските избори", заяви лидерът на ДСБ, който е и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок.

Кънев и партията му ДСБ оттеглиха подкрепата си за правителството на Бойко Борисов през декември, посочвайки предадената съдебна реформа и колаборацията на ГЕРБ с ДПС. Сега в парламентарната група на РБ съжителстват 13 депутати от четири партии, подкрепящи правителството и 10 опозиционни депутати – тези от ДСБ плюс гражданската квота.

Според обясненията на Радан Кънев визията е новата дясна формация да бъде по модела на европейска, а не на българска партия, в която ще бъде включен активно и бизнесът.

"Този проект ще бъде изключително отворен, особено към хора, които до момента не са се занимавали или просто малко са се занимавали с политика. Ще бъде изключително отворен към българските предприемачи от най-дребния до най-едрия бизнес с възможността те да се включат активно в процеса на взимане на решения и да имат адекватно представителство до най-високото управленско ниво, включително участие в структурите на властта. Защото досегашните опити бизнесът да бъде ангажиран бяха тотално лобистки", каза Кънев.

По думите му времето на политическите коалиции е отминало, а бъдеще имат единствено субектите, които поддържат едновременно силна и единна структура, но и много отворена.

"Говоря за нещо много различно от българската традиционна партия, защото всички български традиционни партии, в най-голяма степен доминиращата партия в политиката ни партия - ГЕРБ, следват структурния модел на БКП. Ще дам примери - начинът, по който се изгражда на два пъти вече в последното десетилетие партията на Саркози. Там възможност да влезе има всеки и ти създаваш култ към тази партия. Няма да ходиш да се молиш на местния партиен секретар дали ще те пусне, дали няма. Ти създаваш, ти плащаш членския внос, който е солиден, и ставаш част от това, което беше Съюз на народното движение, сега е Републиканците; придобиваш правото да гласуваш за неговия лидер, за неговия кандидат-президент, за неговите кандидат-министри на отворени вътрешни референдуми и въпреки това партията има строга единна структура и когато дойде време за избори, се превръща в бойна машина, а не в орда варвари, която беше Реформаторския блок на всички досегашни избори", допълни Радан Кънев.

Той коментира анекса на Реформаторския блок към ГЕРБ за коалиционното споразумение, като подчерта, че не е споразумение и че ДСБ няма да го подпише. "Това е съвсем естествено решение, което произтича от решението на ДСБ да излезем в опозиция", декларира Кънев и уточни, че 10 депутати от ДСБ и гражданската квота няма да подпишат анекса. "Този документ е една съвсем ясна заявка за подкрепа на правителството, и то безусловна. Няма как да подкрепим, когато нашето доверие към ГЕРБ е изчерпано."

Ние от ДСБ и гражданската квота не вярваме, че в това мнозинство има желание и импулс за провеждане на реформаторска политика, и смятаме, че дори нещо такова да бъде подписано, то няма да бъде спазено, добави Кънев. "Този проект за анекс ще бъде подложен на тежка гавра от ГЕРБ, документът ще бъде кастрен и цели сектори ще паднат от приоритетите, и най-важното - тази срочност (шест месеца - бел. ред.) няма да бъде спазена."

Кънев прогнозира, че през шест месеца ще бъде преподписван подобен документ между управляващите, който няма да има никаква стойност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?