Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок

Единството на Реформаторите е под въпрос

Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок

Говорителят на Реформаторския блок (РБ) и лидер на ДСБ Радан Кънев е подал оставка от поста си в коалицията пред съвместното заседание на Гражданския и Изпълнителния съвет на блока.

От изявлението на Кънев пред петте партии става ясно, че Блокът е в сериозна криза, а бъдещето му е под въпрос.

"В периода след Европейските избори, трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси", казва Кънев пред реформаторите.

Според него Изпълнителният съвет на РБ е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. "Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание", казва Кънев.

По думите му общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията. "Под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите", казва още Кънев.

"Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства", твърди още той.

Говорителят на коалицията смята, че тя няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение.

"Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение. Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с президента, преди провеждане на Изпълнителен съвет, поставен впоследствие пред свършен факт", казва още той.

Това е първото явно противопоставяне между двете най-големи партии във формацията ДСБ и "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. В петък лидерите на ДБГ и СДС – Кунева и Божидар Лукарски обявиха в президентството, че подкрепят актуализацията на бюджета. Дни преди това Лукарски, Мартин Димитров и Найден Зеленогорски заявиха, че позицията на РБ е против актуализация на бюджета и нови заеми.

Отношенията между ДСБ и ДБГ се обтегнаха сериозно след евроизборите, когато сложеният под №2 в евролистата Светослав Малинов от ДСБ получи повече преференции и измести водача на листата Меглена Кунева. Така Малинов зае единственото място, което Реформаторите спечелиха в ЕП. Хората на Кунева обвиняват ДСБ, че така коварно разбиват коалицията, но резултатите от вота показват, че над две трети от гласовете на РБ са дошли от привърженици на ДСБ, докато ДБГ са гласували за партията на Бареков, за ГЕРБ и др.

Самата Меглена Кунева заяви след това, че държи в ръцете си единството на Реформаторския блок. В последните си изяви обаче тя показва, че по-скоро търси конфронтация с ДСБ, като реши да атакува бившия лидер на ДСБ Иван Костов, който според актуалния консенсус между ГЕРБ и ДПС, отново е виновен за всичко в държавата, включително за КТБ.

"Не съм говорител на Борисов"

"При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на блока се осъществява от г-н Бойко Борисов.
Така блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ", смята Кънев.


По думите му, Реформаторите не могат да постигнат дългосрочните си цели и да осигурят сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната сфера, които са постижими "само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление".


В мотивите за оставката на Кънев е записано и, че без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, РБ ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент.

 

"Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя. Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции", заявява Кънев.


В крайна сметка обаче той изразява увереност, че не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013г.

 

"Ние сме надеждата на над половин милион български граждани, които искат промяна и достоен живот за себе си и за децата си. Нямаме право да проиграем надеждата им и да ги оставим без алтернатива на предсрочните парламентарни избори, нито да излъжем доверието им след тях", пише Радан Кънев.

 

Идея и контраидея

 

По неофициална информация на Mediapool в края на миналата седмица в РБ отново е поставен въпросът за единен лидер на коалицията. Този път, обаче искането е дошло от крилото по-близко до ДСБ.

 

Преди два месеца партията на Кунева беше инициатор за единен лидер на коалицията.

 

Сега обаче ДБГ и СДС са против. "Исканията за избор на председател са прокарани по стар костовистки маниер, в последния момент", твърдят двете партии, които се сближиха след евроизборите.

 

Като контраидея от СДС пък изтъкнали, че е добре преди РБ да се занимават с лидерството на обединението, да се реши въпросът за финансирането. Според тях ДСБ трябвало да отговори на този въпрос още до края на юли, но те отново се "покривали и не искали да плащат".

 

От обкръжението на Меглена Кунева поставят особено настойчиво този въпрос и твърдят, че ДБГ са изхарчили почти цялата си държавна субсидия, за да вкарат евродепутат, а Кънев всъщност ги "употребил", за да осигури място в ЕП на Светослав Малинов.

 

За да не допуснат да се гласува въпроса за единен лидер на РБ, от СДС са искали да ревизират водачите на листите на ДСБ за предсрочните парламентарни избори.

 

От своите колеги Лукарски поискал и информация дали някой от лидерите на партиите в Блока се е срещал с други партийни председатели, без санкция на останалите си колеги. От СДС дори твърдят, че "някои лобирали за личности в служебното правителство".

 

В крайна сметка все още не е ясно дали Кънев няма да бъде избран за лидер на Блока, след подаването му на оставка като говорител. Зад него застават собствената му партия ДСБ, формацията на Корман Исмаилов и Касим Дал "Народна партия свобода и достойнство", както и земеделците.

Споделяне

Още по темата

Още от България