Радaн Кънев подава оставка като лидер на "Нова република" и ДСБ

Той се извини на десните избиратели и прогнозира, че обединението престои

Лидерът на ДСБ и на надпартийната платформа "Нова Република" Радан Кънев подаде оставка и от двата председателски поста, след поражението на проведените в неделя парламентарни избори. Формацията получи едва 2.55% и не успя да влезе в парламента, както се случи с "Реформаторския блок" и "Да, България".

“Много е важно българското дясно да бъде единно. Аз, подавайки оставка, ще се извиня на тези 300 000 десни избиратели, които са непредставени в следващия парламент. Подавайки тази оставка ще се извиня на тези 300 хил. души десни избиратели, които са непредставени в следващия парламент, ще поема моя дял от отговорността, че те не бяха заедно и няма да бъдат представени заедно. Знам, че няма да ми простят и ги разбирам, сигурно и аз не бих простил", каза Радан Кънев на пресконференция в понеделник. Той допълни, че ще остане в политиката, но не уточни под каква форма.

"Нова Република" трябва да остане в политиката, за да поставя въпроси, които никой не посмя да постави", допълни още Кънев.

Радан Кънев напомни, че още преди парламентарните избори е предложил на останалите лидери от Реформаторския блок да отстъпят назад, за да има дясно обединение, но това не случи. "Язък за усилията. Сега отново не сме депутати, но избирателите ни са непредставени”, каза Кънев.

По думите му и партиите от Реформаторския блок и "Да, България" трябва да направят своя анализ за разделеното дясно.

На въпрос дали се е чул с лидер на "Да, България" Христо Иванов, Кънев отбеляза, че не изпитва нито лична нужда, за да се чува с него. "Затова обаче лидерите подават оставка. За да го няма личното в политиката", коментира той.

Кънев поздрави победителя в изборите: “ГЕРБ постигнаха голяма победа, но това по никакъв начин не отменя разликите помежду ни".

"Това, че БСП няма да управлява, е добра новина за България. Трябва да се отчете, че ниският резултат на националисти и популисти на тези избори е добра новина за България”, коментира още Кънев.

И допълни, че изборите са доказали как терминът "градска десница е несериозен". "Този термин означава, че десницата доброволно се самозатваря и оставя доминацията на ГЕРБ, които хем трябва да се разбират като селска десница, хем в градовете са взели повече от нас".

"Ако "Да, България" бяха приели протегнатата ръка, нямаше да сме просто парламентарно представени, щяхме да сме непреодолим фактор за формиране на мнозинство в 44-то Народно събрание и да бъдем в положение да наложим смели реформаторски тези, които предлагат и двете партии. Загубата от това, че не се явихме заедно, е огромна. Тази възможност е дългосрочно компрометирана, защото оставаме извън парламента", каза още Кънев . И предупреди, че "този път с улични пърфоманси няма да стане, защото в историята няма повторения".

Според устава на ДСБ, за да бъде освободен Радан Кънев като председател, трябва да се свика официално съвещание на партията, което да вземе решението.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно нито една дясна партия няма да получи партийна субсидия, тъй като всички те са се явили на изборите в коалиция. По закон коалициите могат да получат партийна субсидия само ако минат 4-процентната бариера.

*Очаквайте подробности

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?