Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радан Кънев пое щафетата от Костов начело на ДСБ

Новият лидер обеща да направи и невъзможното за обединяване на реформаторите

139 коментара
Радан Кънев замени Иван Костов начело на ДСБ.

Създаване на десен реформаторски блок, който да отвоюва властта от мафията и да я върне на гражданите, е политическият завет на досегашния председател на ДСБ Иван Костов към новоизбрания председател Радан Кънев. Костов подаде оставка след загубата на изборите, която остави Демократи за силна България (ДСБ) извън парламента, а посоченият от него за наследник на лидерския пост Радан Кънев в неделя бе избран за председател от 11-то Национално събрание с 477 гласа "за" срещу 12 "против" и шестима въздържали се.


Вотът беше явен, с вдигане на делегатски карти.


Радан Кънев предложи за свои заместници Атанас Атанасов, Петър Москов и Светослав Малинов, които също бяха избрани с голямо мнозинство. Петър Москов и Иван Костов бяха номинирани от делегатите за председателския пост, но си направиха отвод.

Радан Кънев каза, че сегашните масови граждански протести са негова "сбъдната мечта", защото "реформаторското малцинство от българите”, хората, които движат промяната, са единни и отиват на политическа битка. "Колкото по-скоро, толкова по добре. Никакви уговорки, приятели! Оставка днес и избори възможно най-скоро. Ще направим невъзможното, за да консолидираме реформаторското пространство в България. Ще работим за единен реформаторски блок в българската политика, който е способен не да оцелява, а да промени България", заяви новоизбраният председател на ДСБ.

Преди това Иван Костов произнесе реч, в която посочи, че сегашните парламентарни партии ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" не могат да бъдат решение на политическата криза. "Тези, които позволиха злоупотребите на монополистите и съдействаха страната ни да бъде мафиотизирана, си имат имена. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов", посочи Костов, според когото "всички днешни ръководства на управляващите и на опозиционните партии не само са свързани, а са част от олигархията".

Ние се провалихме на изборите, каза бившият председател на ДСБ и като причина изтъкна недоверието на привържениците, че партията може да ги представлява. Протестиращите скандират нашите програмни документи, виждат мафиотизирането на българската политика, но това не увеличава доверието в ДСБ, отчете Костов.

Той заяви, че вече търси вината и в себе си. "Може би наистина имам лична вина, защото не съм спрял мафията", заяви Иван Костов.

Давахме си сметка, че сме много слаби на този фронт и затова възлагахме големи надежди на членството на България в НАТО и ЕС. Те не се оправдаха. Напротив, определението на Рузвелт за Сомоса, "нашия негодник" се оказа универсално за евроатлантическия свят. Отделни политически формации и правителства в НАТО и ЕС, подкрепят своите негодници в нашата страна, без да ги интересуват последствията върху нашия живот, каза Иван Костов, посочвайки, че ЕНП подкрепя Борисов, а ПЕС - Станишев.

"Г-н Барозу казал на парламентарните партии да се разберат помежду си. Та те са се разбрали и от това произтичат нашите беди: преди бяха едните, след това дойдоха другите, след това пак първите и така ще се сменят като Путин и Медведев. Кой мисли, че тези последните двама са нещо различно?", запита Костов. Думите му бяха посрещнати от залата със скандирания "Мафия".

Той предупреди, че има опасност политическата криза да стане банкова и финансова.

"Протестите показват, че сме в политическа безизходица" и не трябва да се натоварват със свръхочаквания, защото не могат да изведат нито едно конкретно политическо решение по който и да е проблем на гражданите, според анализа на Костов.

Изходът той вижда в създаването на десен реформаторски блок.

Радан Кънев има качества да се превърне във водач

Костов обяви решението на ръководството да се оттегли и да избере начело на партията досегашния му заместник Радан Кънев, който, по думите му, има качества да се превърне във водач.

Представители на много структури поискаха и заявиха, че отново ще номинират Иван Костов начело на партията, което и се случи, но той си направи отвод. Отвод си направи и номинираният за лидер Петър Москов. Някои делегати изразиха съмнения в качествата на посочения за наследник Радан Кънев.


Светослав Малинов заяви, че не може партията да не уважава решението на лидера си и поиска да се даде шанс на формацията да върви напред.

Новите членове на ръководството са Росица Рачева (от досегашното ръководство), Иван Иванов (бивш депутат), Сергей Добрев (общински съветник в Лясковец и зам.-председател на предизборния щаб), Албена Папурина, Борис Станимиров (водач на листата в Габрово), Димитър Бъчваров (от досегашното ръководство), Димитър Сяров (също от бившото ръководство) и Пепа Деведжиева (оглавява пловдивската организация).

Българската десница и ДСБ трябва да разчитат на колективно лидерство

"След Иван Костов щях да се чувствам по същия начин като вас, заради огромната ми разлика с Иван Костов - анализ, реакция и какво ли още не", заяви Радан Кънев, сравнявайки се с предишния лидер и добави, че едни от членовете го гледат със симпатия и се чудят на акъла му, а други се питат не го ли е срам.

Според него ДСБ ще трябва да разчита на изключително силно екипно лидерство. "Ние вече не сме хлапетата от 1997 г., ние сме родители, работодатели", каза Кънев.


Той се обяви за общ реформаторски десен блок и каза, че ДСБ и десницата трябва да разчитат на колективното лидерство.

Той каза, че ДСБ културно ще отхвърли предложението от седмицата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а офертата на "Синьо единство" той описа като тясна дреха на старата десница.

По думите му, там, където властва мафията, властва мизерията. Те имаха една пречка обаче пред себе си - на силното реформаторско дясно лидерство, олицетворявано от Иван Костов и направиха всичко възможно да го премахнат, каза Кънев, визирайки управляващите в последните години.

И днес те изглежда успяха, съсипаха публичния образ на българската десница и ДСБ и я оставиха извън парламента. ДСБ отдавна е малка партия, но това, което винаги ни е отличавало от другите партии джуджета, е лидерството и парламентарното присъствие, продължи той. Лишена от политическото си лидерство, българската десница и ДСБ трябва да разчитат на колективно лидерство, подчерта той.

Да дадем сила на тези хора, които искат да променят България

Предишните управляващи направиха огромна грешка спрямо ДСБ. Победата на мафията е пирова, смята Кънев. От ден на ден насам победата е по-близо, защото България вече има хората, които живееха във вътрешна емиграция и които надигнаха глава, обясни той. Това са хората от моето поколение и от средната класа, които разбраха,че индивидуално спасение няма и от вътрешната емиграция излязоха направо на улицата. Хората, които са ядрото на протестиращите, са млади.


Ние от началото на прехода поемаме отговорността за публичните дела, продължи Кънев. Сбъдна се една моя мечта- да видя т.нар. реформаторско малцинство отново сплотено и обединено. Тези хора станаха единни и станаха лидери на промяната. А ДСБ трябва да лидира тези процеси като задава рамката и условията. Всичките ни решения оттук нататък ще бъдат подчинени на тази цел, да дадем сила на тези хора, които искат да променят България, призова Кънев.


Ще създадем професионални клубове, онлайн организация и система за работа с българите в Европа, които не са бежанци, свикнали са на друг тип образование и трудова етика. Ще направим всичко възможно, за да могат и те да участват в управлението на държавата. Ние ще бъдем хората в България, които да създават новини, ще създадем и нов тип медийни канали, а не тези, които имаме сега. Ще направим и невъзможното, за да консолидираме реформаторското малцинство в България. Не съм на мнение ДСБ да се явява сама на изборите, няма да ви лъжа - ще работим да единен реформаторски блок, който няма да оцелява, а ще променя България, обеща Радан Кънев.


Получихме оферта от г-н Бойко Борисов, за да участваме в единен десен блок, но ГЕРБ не е алтернатива в българската политика, подчерта Кънев на фона на всеобщо недоволство от страна на делегатите към протегната ръка от ГЕРБ. Предложението на нашите приятели от "Синьо единство" за подновяване на предизборната ни платформа е добре прието. Важно е да си сътрудничим с тях, но това не е достатъчно, смята Кънев. Публично, открито и смело ще вървим към единодействие на десницата, продължи той.


Предстоят ни тежки битки с партиите на статуквото, но ще приемем пред хората смели обещания и ще ги изпълняваме безпрекословно, продължи Кънев и описа посоките на реформистките действия в ключови сектори на общественото устройство.

Ще работим за една по-добра България, защото такава победа е за следващите и по-следващите поколения, но това ще е победа и за баща ми, който вече не е между живите, и за още няколко поколения назад, каза Радан Кънев.

ДСБ подкрепят протестите и са част от тях

Делегатите гласуваха и политическа резолюция за бъдещи намерения и действия:

"Демократи за силна България подкрепяме и сме част от протестите на българските граждани срещу олигархичния политически модел, корупцията в управлението и превземането на държавата от мафията. Убедени сме, че нито една от парламентарно представените политически сили в 42 НС, както управляващи, така и опозиция, не могат да участват в преодоляването на кризата, защото всички те са в нейната основа.

2. Ние искаме незабавна оставка на правителството "Орешарски” и насрочване на нови избори с нов изборен кодекс.

3. Решението на политическата криза е създаването на нов реформаторски блок.
Единайстото Националното събрание на ДСБ дава мандат на Националното ръководство да започване консултации за създаване на Реформаторски блок, обединен около обща политическа платформа за модернизация на България.

4. ДСБ ще участва в този процес като отстоява принципите и духа на своето учредяване".

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

139 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #139
 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #138
 3. Анонимен
  #137

  И този същия като Прошко. Тъпи та тъпи. Жалко.

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #136
 5. Анонимен
  #135

  БРАВО, 124! костов Е от комунистическата мафията на прехода! Той направи криминалната приватизация и причини много злини на десницата! По модела на доган сега и той се оттегля на тъмно. Борисов стои много по-високо от костов, защото работеше за България! Пренебрежителното и високомерно отношение на "десните" костоваци като реакция към обръщението на Борисов за десна консолидация показва ниското ниво и липсата на отговорност към българското общество и държава!!!

 6. Анонимен
  #134

  133,ти си по-прост от него дет преповтаряш сърповете и чуковете.По времето,когато Костов е давал указания на бкп(по твоето 133-то писание),тогав анямаше никаква десница.Нищо нямаше.Имаше идеща разруха и ескпресно вадене на паспорти без изxодна виза.А какво писал Костов във в-к "Работническо дело",това е касаело съвсем други неща,неща,които не беха за всека глава,неща,които малко хора ги разбираха и тия,които ги разбираха,или впоследствие са се хвърлили да ги разберат,направиха кинти.
  И къде го сложи

 7. Анонимен
  #133

  132,Колко си прост и зобен се вижда веднага! Сърпове, петолъчки и чукове има в костовата кратуна, тъпако! Той даваше указания на бкп как да преборят десницата, а след това сам се зае да я довърши!Борисов е истински българин и добър управленец, който започна да работи за България!Вижда се какво направи Борисов и какви ги свърши др. ти костов! Хайде марш в небитието!

 8. Анонимен
  #132

  130 Дали си чугунена кратуна, задръстена със сърпове, петолъчки и чукове, или си от пасмината на банкянската мутра - все там! Простак си и такъв ще си останеш!

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #131
 10. Анонимен
  #130

  126, май ти требва да си "чугунена кратуна на престъпник"! Жалки костовашки напъни да се изкарат "демократи" от сектата на Командира!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.