Радан Кънев: Поръчки не се спират хайдушки, а от независима прокуратура

Радан Кънев: Поръчки не се спират хайдушки, а от независима прокуратура

"На фона на това, което се случва с обществените поръчки, трябва да разберем, че или се борим с корупцията така както се прави – с независима силна антикорупционна прокуратура, или го правим по хайдушки методи. Не може да стане по двата начина."

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в петък пред журналисти спрените от правителството обществени поръчки заради липсата на прозрачност при възлагането им и "витаещите съмнения", че облагодетелстват фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и изпълнителния директор на "Лукойл – България" Валентин Златев.

Кънев риторично попита защо е било необходимо въпросните поръчки да се възлагат на конкретни изпълнители със съдействието на властта, а след това да се спират от същата тази власт.

"Като говорим за провал и отделяне от Румъния, искам да подчертая, че отделянето не е на хартия, то не е в доклади, то не е в думите на Юнкер, то е в доходите, в работните места", отбеляза лидерът на ДСБ по повод изоставането на България по механизма за сътрудничество и оценка.

Според него, когато северната ни съседка е започнала реформата в правосъдието и независимата прокуратура, България не го е направила и затова сега тя е трета по предприемачи, а ние – 28-и в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?