Радан Кънев повтори: Няма да подкрепим кабинет начело с Борисов

Даниел Вълчев: Никога не е ставало въпрос да поставяме такива условия

Радан Кънев в изборната нощ, сн. БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов, въпреки че от ГЕРБ съобщиха, че ще опитат да направят подобен кабинет на малцинството и няма да започнат преговорите първо с Реформаторския блок именно поради условието им за министър-председателя.

Аз съм в обещание пред българските граждани, че няма да подкрепя правителство, в което Борисов е премиер, коментира Радан Кънев в понеделник пред Нова телевизия.

"Борисов каза, че ако няма 120 депутати, няма да вземе мандат, няма да стане премиер, после станаха 115, после паднаха до 100, после се върнаха до 110... и Борисов винаги е в обещание пред гражданите, че няма да взема мандата при днешния си резултат. Кризата на доверие в политиката се дължи на непрекъснати лъжи към избирателите. Кризата е в недоверието". Това заяви Радан Кънев в понеделник пред Нова телевизия в отговор на въпрос дали ще приеме разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, ако му бъде предложен поносим персонален състав.

"Слагаме каруцата далеч пред коня. На база това разпределение на мандатите е твърде вероятно кандидатът на ГЕРБ да не се казва Борисов", подчерта Кънев. По думите му партията победител, както и по-малките партии са чули гласа на гражданите – дълбоко недоверие към партиите.

Той обаче отказа да посочи името на успешен политик, когото ГЕРБ да припознае като следващия премиер на България.

"ГЕРБ е пълен с успешни политици и на национално, и на местно ниво", добави Кънев.

Той коментира, че предложението на Реформаторския блок за кратък мандат на следващото правителство е било посрещнато добре от българските избиратели.

"Те изкараха парламент, който със сигурност не може да изкара мандат от четири години", каза Кънев.

По думите му партията победител, както и по-малките партии, са чули гласа на гражданите – дълбоко недоверие към партиите.

"Изходът от кризата минава през съгласие около кратък мандат с всички необходими компромиси и политически отговорни лица, които да изнесат тази програма до 2016-а г., което няма да е лека задача, но тя е на нашите плещи", обясни Кънев.

Той отново акцентира върху това, че Реформаторският блок е увеличил резултата си двойно спрямо евровота.

"Ние увеличихме резултата си двойно спрямо европейските избори на база на единствената ясна на тези избори предизборна платформа. Тази платформа спечели избори, и то много убедително, за Реформаторския блок", коментира още Кънев.

Той и колегите му от ДСБ са в конфликт с лидерите на СДС и "Движение България на гражданите" по въпроса за компромисите, които Реформаторите са готови да направят спрямо ГЕРБ.

Както стана ясно от коментара на Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" пред БНР в понеделник, Реформаторите не би трябвало да поставят пред ГЕРБ условието дали Борисов да е министър-председател.

"Има една декларация на РБ, която е приета преди изборите, и в нея ясно се казва, че РБ ще се старае на местата на премиер, вътрешен министър и т.н., да бъдат лица, които досега не са ги заемали. Никога не е ставало въпрос, освен в изявленията на Радан Кънев, че ние ще поставяме такива условия", каза Даниел Вълчев.

"Аз съм един от хората, които едва ли могат да бъдат заподозрени в симпатии към Бойко Борисов, но в крайна сметка, когато си в политиката, трябва да се държиш като зрял човек. А да си зрял човек означава, че в политиката първо трябва да гониш принципи, след това да поставяш конкретни цели и задачи и на трето място е кои биха били лицата, които ще ги осъществяват. Политиката не е въпрос на симпатия и антипатия. Друг е въпросът дали Борисов ще се справи с тази задача", коментира той.

"Парламентарната демокрация изисква правителство да се състави, не виждам разумна причина това да не се случи. В следващите седмици правителство ще има, ясно е ,че има най-голяма политическа сила и е ясно, че тя сама не може да управлява. Реформаторският блок никога не е крил, че една от малкото политически сили, с които можем да си сътрудничим, това е ГЕРБ. В крайна сметка политиката е изкуството на възможното. Много се надявам, че ГЕРБ си е взел поука и, че при втора възможност ще има много по-голяма смелост за реформи. Надявам се, че са си взели поука, че който се опитва да яхне съдебната система, после става неин клиент", каза още Даниел Вълчев, който бе вицепремиер в кабинета на тройната коалиция начело със Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?