Радан Кънев поздрави правителството с "Every Breath You Take"

С компромиса за кабинета партиите губят, гражданите печелят, обяви лидерът на ДСБ от трибуната

Радан Кънев Сн: Реформаторски блок

Постигнатият компромис за коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок е "честно политическо решение – когато партиите губят, но гражданите печелят", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев от парламентарната трибуна в изказването си преди избора на правителството. Очевидно отправяйки послание към немалка част от избирателите на РБ, разочаровани от включването на Блока в управлението, Радан Кънев каза, че формацията няма да прави компромиси с обещанията си за реформи, особено в правосъдието.

Той призова бъдещите министри към смирение, отбелязвайки, че вече забелязва "колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни".

"Аз ще гласувам за кабинета "Борисов 2". По-късно ще поздравя този кабинет с една песен на Стинг", каза в заключение Кънев.

Песента, с която той поздрави правителството, е "Every Breath You Take"  ("Всеки дъх, който си поемаш") на The Police.

"Every move you make
Every vow you break
...
Every claim you stake
I'll be watching you..."

Думите на песента, с която Радан Кънев отправи посланието си към правителството чрез Фейсбук, гласят:

"Всеки дъх, който си поемаш

и всяко твое движение,
всяко oбещание, което не спазиш,
всяка стъпка, която направиш.
Ще те наблюдавам.
Всеки един ден.
И всяка дума, която кажеш,
всяка игра, която играеш,
всяка нощ, в която не спиш,
Ще те наблюдавам..."

Радан Кънев зави преди това пред депутатите, че правителството на ГЕРБ и РБ, подкрепено от Патриотичния фронт и АБВ, е резултат от свършената работа, плод на "тежки компромиси". "За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани".

"Ние от Реформаторския блок направихме – както обещахме при откриването на настоящата сесия – всеки допустим компромис, за да се стигне до тук, дори прекрачихме предизборната си платформа. Аз лично след броени минути ще наруша предизборно обещание, което съм дал на избирателите си. Ние знаем, че този компромис ще ни струва скъпо – но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическите си интереси, които с лекота биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани", каза още Кънев.

Разумната, постепенна политическа промяна

"И успешният вот на Народното събрание днес ще донесе реална полза, ще бъде победа за всеки, който вярва в разумната, постепенна политическа промяна:
  -Той ще даде шанс за реформи във всички сфери, в които промяната беше спряна или забатачена за повече от десетилетие. Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените "ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна
  -Той ще даде начало на най-важното – на реформата в съдебната система и установяването на еднакви, честни правила за всички български граждани. Това беше компромисът, който казахме, че няма да направим, и не направихме. И в бъдеще няма да направим.
  -Той ще запази и засили добрите тенденции в българската външна и отбранителна политика. Ще направи България по-силен, по-отговорен и пълноценен член на Европейския съьз и НАТО", продължи лидерът на ДСБ.

Първото коалиционно управление от десетилетие насам без участието на ДПС

По-нататък той отхвърли твърденията на ДПС, че правителството ще е антиевропейско, тъй като ще се ползва с подкрепата на Патриотичния фронт.

"И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех. Но не защото етническите турци и мюсюлманите ще бъдат непредставени. Успех е, защото те ще участват във властта, наравно с всеки друг български гражданин, но без монополисти и посредници в отношенията с родината си. И ние от Реформаторския блок ще бъдем гарант на това участие.

Не, промяната в правосъдието няма да ни отдалечи от Европа, а ще направи живота на всеки българин по-близък до живота на европееца. Краят на партийните назначения в сферите на образованието и здравеопазването няма да ни отдалечи от Европа – ще доближи училището на децата ни до европейското училище и болницата ни до европейска болница.

Обещанието ни да извадим ДПС и БСП от изпълнителната власт и да осигурим на правителството стабилно мнозинство без бившите управляващи не е нито реваншизъм, нито е анти-политика. То е предпоставка за провеждане на реформи във важни сфери като правосъдието, сигурността и администрацията. Политика на противопоставяне ние няма да водим. Ще запазим духа на умереност и компромис, ще търсим максималното съгласие и максималното мнозинство зад всяко решение от управленската програма.

Но няма да отстъпим от реформата в правосъдието и от прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където свършва върховенството на закона. Държавата свършва там, където властта на институциите се измества от властта на мафията", заяви Радан Кънев.

"Вчера дългогодишното бездействие на БНБ, ДАНС, НАП, КФН фалира четвъртата банка в страната и загроби спестяванията на хиляди и икономическата перспектива на десетки хиляди обикновени българи. Утре бездействието на същите нереформирани институции под партийно влияние може да завлече цялото общество в пропастта. С този риск компромис няма да правим!

Виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни

И това го казвам не на бившите управляващи. Те са вече опозиция. А на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни. Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии", предупреди Радан Кънев.

"Ще търсим консенсус, но около промени, а не около привилегии. Промени се правят в парламента. И ако се върна към началото на изказването си – днес повече от всякога, реалната власт е в парламента. Днес ние ще я дадем на втория кабинет "Борисов“ и аз дори бих благодарил на кандидата за премиер за видимо променения стил на политика, който ГЕРБ показва", заяви Радан Кънев, след което оповести намерението си да поздрави правителството с една песен.

На тази заявка реагира Георги Кадиев от БСП, който е против новия кабинет, и каза, че се чуди дали музикалният поздрав ще бъде с "Russians" (Руснаците), "Fragile" ("Чупливо") или "Fields of gold" ("Златни полета").

Радан Кънев даде тон на задочната размяна на послания чрез песни още миналата седмица, когато преговорите между ГЕРБ и РБ бяха в критична точка. Тогава той публикува във Фейсбук песента на AC/DC "Stiff Upper Lip".

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ му отвърна с песента на Nickelback - Burn it to the ground ("Изгори го до основи") и по-специално със строфата - "Ще обикаляме докато света не спре да се преобръща". След нея Томислав Дончев от ГЕРБ също качи едно парче -"Go to sleep little baby" от филма "О, братко, къде си", с коментар: "You and me and the devil makes three" (ти, аз и дяволът - ставаме трима). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се включи в "играта" с песента Ticking bomb ("Тиктакаща бомба") на Aloe Blacc.


Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?