Радан Кънев: Премиерът не зае държавническа позиция, а действа популистки

Румънската делегация даде урок на България, направиха ни сами да си говорим, смята лидерът на ДСБ

Радан Кънев: Премиерът не зае държавническа позиция, а действа популистки

Премиерът Борисов зае недържавническа позиция и действа популистки. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира позицията на министър-председателя Бойко Борисов, че страната ни няма да подкрепи инициатива на НАТО за сформиране на флотилия в Черно море.

“Държавническата позиция е да кажеш какви са проблемите пред сигурността на страната и какви са решенията, а не да дрънкаш популистки глупости за чайки и лодки”, изтъкна Кънев пред  бТВ.

“Всеки иска чайки и лодки. Има ли проблем в Черно море? Отговорът е: има. Решението, което предлага президентът на Румъния добро ли е? Отговорът е: Може би за България не е добро. Може би трябва да се модифицира, защото нашият интерес е да няма тежко турско влияние върху общата концепция за отбрана в Черно море”, подчерта Кънев.

“Премиерът много се тревожи дали Русия я боли. Мен първо ме тревожи дали България я боли и дали България е сигурна”, добави той. По думите му от цялата ситуация станало ясно, че има пълна липса на координация между президента, премиера и военния министър.

Той определи като проблем и че по време на посещението на румънската делегация у нас външният ни министър не е бил в България. “С кой акъл премиерът си е пратил външния министър в Баня Лука или не знам къде в момент, в който тук е изключително подготвената румънска делегация”, попита Радан Кънев. “Румънците ни направиха сами да си говорим по време на това посещение, научиха ни на дипломация, изнесоха ни открит урок”, убеден той.

Освен участието му в бТВ  лидерът на ДСБ коментира последните актуални събития и в личния си фейсбук-профил. 

“Вчера ( в четвъртък - б.р.) България бе осъдена да плати един милиард и двеста милиона лева на Русия, поради простия факт, че въпреки дългогодишните предупреждения на цялата независима експертна общност и на десните политици в България, БСП, Георги Първанов и в не малка степен и ГЕРБ завлякоха България в аферата “Белене”. Тя не е нищо повече от афера и никога не е имала друга цел освен това едни хора да направят едни пари, никой никога не е строил реактори. Днешният развой беше предвидим, а и трябва да се признае, че днес се разминаваме с най-малкото от това което като нация, като данъкоплатци бяхме сготвени от Българската социалистическа партия“, написа Кънев. 

“Вчера и днес (четвъртък и петък - б.р.) се случи още нещо много интересно, което забелязвам, че доста слабо се отразява. В България дойде делегация на най-високо държавно ниво от северната ни съседка и изнесе открит урок по политика. Аз трябва да кажа, че толкова засрамен, че съм български политик, колкото последните два дни, не съм се чувствал никога. Дойдоха блестящо подготвени, изложиха националния си интерес към България по един начин по който го правят силните към слабите – нещо което никога досега в България не се е случвало. Говориха напоително на общи срещи за румънско – говорещото общество в България, говориха остро по граничния спор в черноморската територия, който имаме. Заеха позиция на националния си интерес от позиция на силата в присъствието на съответното ниво български държавни лидери. След което пристъпиха към въпросите от взаимен интерес, свързани с обезпечаване на сигурността на черноморския и дунавски басейн. Румънците, за разлика от нас, много добре разбират, че Варна, Бургас, Констанца, са пряко свързани с корабоплаването по Дунава и че наличието на силна морска отбрана, не такава, която може да спечели война срещу Русия, а такава, която може да обезпечи сигурност срещу “зелени човечета” в кораби, е първостепенен икономически интерес и на Румъния и на България“, отбелязва той. 

По думите на Кънев българската страна не е засегнала нито един въпрос от национален интерес.  “Такива въпроси има много, най-малкото от които – следващи мостове по Дунав, или шлюзни системи с мостове по Дунав, които за България са изключително важни, за Румъния на са интересни, а и им създават известни проблеми с по-ниския им бряг на реката. Тоест, те защитиха своите интереси в отношенията там където нямаме общ интерес, ние не защитихме нищо. Ние участвахме в тези срещи протоколно, защото сме свикнали да участваме протоколно и да се усмихваме“, добавя той. 

“По въпросът от общия интерес се случи нещо много по-интересно. Там, вместо да постигнем съгласие по общия интерес с Румъния, ние защитихме руския интерес по отношение на отбранителната политика в Черно море. Или по-точно, Президентът и военния министър се опитаха плахо, много плахо да започнат разговора в общия интерес, след което Премиерът им се скара, събра ги на пресконференция и ги вкара в обяснителен режим да се извиняват. Българският държавен глава и българският министър по същество да се извиняват на руснаците, след което той обясни, че българският национален интерес е да има яхти и да няма военни кораби, което в сегашната ситуация в Черно море е тъжна политическа неграмотност“, отбелязва лидерът на ДСБ.

Според него тези два примера много ясно показват с какви политически задачи се е захванала ДСБ, защото подобно говорене по тези въпроси нито днес, нито утре, нито другата седмица, ще чуем от друга политическа партия, освен от ДСБ. “Няма да чуем и от друга политическа партия остро говорене по темата за върховенството на закона и назоваване на тежкия проблем в българската прокуратура, просто защото всички други ги е страх че са клиенти на тази институция, докато ние може да си позволим да критикуваме открито“, пише той. 

“Няма да чуем и никакъв разговор за това в нашето общество от ниските образователни нива, та до края на житейския път – работен и пенсионирането, в България се израства според заслуги или според нещо друго. Няма да го чуем, защото повечето политически партии в България продават илюзии, които не са свързани със заслугите на хората – обещават пенсии, които не са изработени, дипломи, зад които не стои грамотност и работни места, зад които не стои никаква компетентност и никакво състезателно начало, а стои членство в управляващата партия“, твърди Кънев, който засяга и темата за патриотизма. 

По думите му българският национализъм е изначално про-западен политически проект от Възраждането насам. Той никога не може да бъде про-руски и никога не може да бъде про-турски. “Това са други, слава Богу, останали в миналото национални идеали, докато националния идеал на българското възраждане, свързан с ясната идентификация на България в семейството на свободните западни народи, се защитава от малцина и най-малко от тези, които наричат себе си “патриоти”, завършва той.

Споделяне

Още от България