Радан Кънев призова ЕНП да се раздели с корумпирани хора като Бойко Борисов

Сто години няма да стигнат на десницата да иска прошка от симпатизантите си

архивна снимка БГНЕС

ЕНП ще спечели ако се раздели с хора, които са силно корумпирани, крадат европейски фондове и налагат цензура на медии, коментира зам.-председателят на ДСБ и част от ръководството на "Демократична България" Радан Кънев пред БНТ в неделя. По думите му става въпрос за унгарския премиер Виктор Орбан, срещу чиято партия ФИДЕС европейските демократи може да задействат процедура за изключване, за укриващия си в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски, който бе осъден в родината си,  и за българския премиер Бойко Борисов.

"След десет години на пълна политическа склероза, след десет години, в които майсторът на политическото оцеляване Бойко Борисов, който подобно на храста от песента на Васко Кръпката само оцелява ден след ден, Бойко оцелява на гърба на народа, обрасъл е върху българите и спира всяка развитие в името на собственото си оцеляване", каза Радан Кънев, коментирайки състоянието в България.

Той призна, известен пръст за това има и десницата, която по думите му "толкова много поводи има да иска прошка, не само на Заговезни, че и сто години няма да ѝ стигнат".

Въпреки че "съдбата на Реформаторския блок влиза в категорията "Излагация", според него десницата у нас има солиден и реален шанс да излъчи евродепутат и "това е борба, която десните трябва да спечелят, защото такова участие е важно не само за България".Според Кънев сравнението между случващото се при "Обединените патриоти" с това, което беше, при десницата, не е приятно, но е основателно.

"Без истинско вътрешно единство – не декларативно, в център-дясно и без драматично разграничаване от ГЕРБ и Борисов, няма как да изиграем ролята на модернизатор и прогресивна дясна сила, която избирателите очакват от нас", коментира още Радан Кънев.

Той каза, че в "Демократична България" са показали, че властта може да се напуска достойно и даде пример с доброволното оттегляне на ДСБ от коалицията с ГЕРБ в предишният кабинет на Борисов, и с "Да, България", сформирана от бившия правосъден министър Христо Иванов, също напуснал правителството на ГЕРБ заради блокиране на съдебната реформа. "Това са личности и политически партии, които са показали, че могат да напускат властта с достойнство и да слизат по стълбата на Смирненски. То обикновено завършва с падане, както и в нашия случай, но поне бе с достойнство и не се срамувам от това", каза Кънев.

Според него "Европа е стигнала до ниво, в което не може да спре в този бюрократичен консенсус, силно олицетворяван от Юнкер и с ишиаса, и с неуместното му чувство за хумор, а трябва да се развива". Той обаче посочи, че това "няма да стане със 70-годишни бивши премиери, тъй като Европа има нужда от нови лидери".

Радан Кънев посочи, че "Демократична България" не е на този етап на единство, за който мечтая, но все пак сме напреднали". По думите му всяка от партиите има свой фаворит за водач на листата. "На ДСБ е Светослав Малинов, на "Да, България" - Стефан Тафров, "Зелените" имат свои кандидати, но целта е да се явим с обща листа с много представители", допълни той.

По думите му нещата с бившия му съпартиец Петър Москов, който сега развива собствен политически проект, нещата са доста различни. "Пред него стои голям избор дали да остане в демократичния център-дясно и ако ще остане такъв, трябва да се заяви като опозиция на Бойко Борисов", каза Кънев и коментира, че десният избирател е доста радикализиран. "Ако, недай Боже, някой от нас си прави сметката за коалиция с ГЕРБ, че бъде ритан на кварталната си улица на следващия ден след изборите. Другият вариант пред Москов е превъплъщението на един демократ в националист, но е много стар за подобна промяна", коментира бившият лидер на ДСБ.

В отговор на въпрос той каза, че дори не е мислил да се кандидатира за кмет на София и подчерта, че е натрупал много негативи, заради направените компромиси в политиката.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?