"С безкрайно уважение се отнасям към хората, които продължават да са там всеки ден”

Радан Кънев: Протестиращите са по-малко, но проблемите и енергията остават

"Бойко Борисов не е човекът, който ще промени България”

Радан Кънев: Протестиращите са по-малко, но проблемите и енергията остават

Хората един ден са повече, друг по-малко, важното е обаче, че проблемите, предизвикали протестите си остават, затова и енергията в обществото остава и затова протеъстите продължават вече четвърти месец. Това заяви пред БНР в неделя лидерът на ДСБ Радан Кънев, противопоставяйки се на злорадите коментари и на твърденията, че хората са се почувствали употребени от политическите партии.

„Вижте, страшно много глупости чухме през последните седмици, част от тях от много умни хора. Това не е изненада, трябва да свикваме и с това, че се случва много често, особено когато е нарочно. Когато е остро недобронамерен коментаторът, когато предварително се е настроил, че трябва нещо да бъде оплюто, твърдо лесно казва и безсмислици. А мисля, че същото се отнася за коментарите на протестите напоследък. Ами, да бяха походили тези коментатори на протести и щяха да видят, че е много трудно да се изкара 120 дни всеки божи ден. Аз самият вече почти две седмици не намирам сили и време за това нещо, признавам си го, приятелите ми го знаят. С безкрайно уважение се отнасям към хората, които продължават да са там всеки ден”, каза Кънев.

Той подчерта обаче, че по-важен е друг въпрос. „Какво се случва с проблемите, които предизвикаха протеста, които изкараха 30-40 хиляди на улицата в първите му седмици и които правят така, че протестът да не спира вече четвърти месец. Връзката между медиите и властта по някакъв начин прекъсната ли е, връзката между парите и властта прекъсната ли е, фактическото купуване на политически позиции в България прекъснато ли е, възможността да забогатяваш почти единствено през властта, която в малките градове е стопроцентова, слава богу, в София не е точно така, това нещо спряно ли е? Ами, не е.

Всъщност всичко това, което Делян Пеевски олицетвори на 14 юни, седи в българската политика, задълбочава се най-малко при трето поредно правителство, като стига до едни критични нива, на които хората виждат само два варианта за себе си, и те ги казват в прав текст - или смяна на властта чрез агресивно публично действие, или напускане на държавата. А хората, които злорадстват, че протестът е намалял, най-вероятно трябва да се радват, че се увеличава пък, така, притокът на хора към терминалите”, коментира лидерът на ДСБ.

Попитан дали за Реформаторския блок, част от който е и ДСБ, най-голямото  изпитание е твърдението, че се „държи за шлифера и истерично се нуждае от Бойко Борисов”, той че изпитанията реформаторската десница в България, изпитанията пред поколението, на което самият Кънев принадлежи, „са далеч отвъд житейския път дори на господин Бойко Борисов”.

„Има някакви хора, на които светът им се върти около Бойко Борисов и около шлифера му, докато за мен това е човек от едно предишно политическо поколение, без някакви сериозни шансове да се върне в силна позиция във властта. Аз бях съвсем ясен. Бойко Борисов не е човекът, който ще промени България. Той имаше твърде много власт за достатъчно време, през което не направи  нито една промяна. Оттук нататък хора, които няма да променят България, не ме интересуват, около тях нашият свят не се върти”, каза Радан Кънев.

Споделяне

Още от България