Радан Кънев: Реформаторите преяждат с отговорност, а не с власт

Атаките идват "от режима на Путин и ДПС" и са "библиотекарска опорна точка"

Сн.: БГНЕС

"Твърдението, че Реформаторския блок е преял с власт е долна опорна точка, лъжа, която се разпространява по гьобелсов начин, за да стане истина. Всъщност ние сме преяли с отговорност, заради тежките министерства, които държим". Това заяви в понеделник лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев пред бТВ в отговор на опозицията и на лидера на АБВ Георги Първанов, че блокът е получил много повече постове, отколкото "позволява" резултата му на изборите.

Монополът на ДПС започва да се прекратява, изтъкна той. И припомни, че по време на тройната коалиция във ведомствата е имало по осем зам.-министри – всички представители на управляващите партии.

"Изолацията на БСП и ДПС от властта зависят от РБ. Благодарение на нас се вадят техните партийци от ключовите позиции. Отвсякъде имаме кризи, а реформаторите запълват дупките, във всяка сфера има ежедневна борба. Реформи за 3 месеца няма, особено при язви, копани с десетилетия", каза Кънев и добави, че вече се подготвя доклад за пред Националния съвет на РБ относно "преяждането с власт".

Кънев посочи, че в министерството на здравеопазването няма нито един зам.-министър, свързан с блока, а всички са професионалисти. Същата е ситуацията и в министерствата на образованието и отбраната. "Няма такава случка в Българската история. Това продължава по цялата верига на администрацията надолу", увери той.

Според него доказателство за непримиримостта към подобен подход е и скорошният скандал с ръководството на Комисията за защита на потребителите, начело на която бе назначен близък до вицепремиера Меглена Кунева човек, а членове станаха ръководни кадри на СДС. "Лукарски беше подведен от свои подчинени, аз не съм предлагал председател, въпросът е приключен. Че има напрежение е добър знак, защото сме критични към себе си и помежду си се гледаме с тревога да не нарушим принципите си", допълни Кънев.

Радан Кънев посочи като основни агенти за опитите за дестабилизация на Реформаторския блок от една страна ДПС, а от друга - влиянието на "режима на господин Путин". Кънев отбеляза, че с АБВ се работи по-трудно заради левите им убеждения, но подчерта изрично, че там има много експерти и много умни хора.

Кънев е на мнение, че управлението в момента има един голям успех и това е стабилността. "Тя е основно във външнополитически план - връщането на еврофондовете е ясен знак за това. Има стабилизация и в сферата на институциите и изчистване на този гнилоч, който се е събрал през годините. Що се отнася до атаките, те идват от режима на Путин и ДПС", каза той.

Колкото повече неща се променят, толкова повече ще са критиките към Реформаторите, че нищо не променят, продължи Кънев. Като успехи на блока той посочи затварянето на язвата СГС, смяната на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. "Няма такова нещо като реформа на Борисов, на Москов, на Бъчварова, нужно е общо усилие. За закона на МВР работихме заедно, за енергетиката също", каза Радан Кънев.

Той добави, че се правят одити във всички министерства, които се държат от Реформаторския блок: "Прави се цялостен преглед на системите, за да се изчисти гнилото".

"Вдигна се страшен скандал за "Терем", защото човек на Николай Ненчев е подал девет сигнала до прокуратурата заради злоупотреби – не за друго", каза още Кънев.

Според него комуникацията е основен недостатък на Реформаторския блок: "От много работа министър Москов и министър Танев не могат да кажат какво са свършили и го правя аз.

Според него клеветата за преяждането с власт е тръгнала от Лютви Местан и затова е "библиотекарска опорна точка". "Без имена, това е клевета", обобщи съпредседателят на Реформаторите.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?