Радан Кънев: С компромисния проект постигаме най-радикалното от нашата програма

23-ма променят конституция само с картечница, отвърна той на упреците за съглашателство с ДПС

Сн.: БГНЕС

Съпредседателят на РБ Радан Кънев, който до последно защитаваше първоначалния правителствен проект, от който ГЕРБ и Патриотичният фронт (ПФ) се отказаха и така РБ остана сам срещу ДПС, окачестви постигнатия компромис като "добро начало".

Както стана ясно, ДПС настоява да е съвносител на конституционните промени за съдебната реформа, поради което се стигна до внасянето на нов проект, вместо гласуване на този, който през май бе внесен от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ.

"Да не влизаме в темата кой внася законопроекти. Изобщо не ми пука. Важното е да бъдат гласувани", коментира Радан Кънев в петък Нова телевизия. Според него това е максимумът, който РБ може да постигне със своите 23-ма народни представители от общо 240 в НС.

"23-ма променят конституция само с картечница в революционна, не в парламентарна обстановка. Не беше възможно да минат заедно и съдебната, и конституционната реформа. Ако успеем да се преборим за истинска промяна във ВСС, това е едно добро начало", поясни той.

Заради безотговорността на БСП, няма мнозинство без ДПС в този парламент

Радан Кънев изтъкна, че съдебната реформа в цялост не можеше да мине в този парламент без отстъпки. Според него обаче голямото постижение е компромисът между РБ и ДПС, и фактът, че е постигнато най-важното - "пълна реформа на ВСС, пълна промяна на управлението на българската съдебна власт."

"В момента сме убедили ДПС - нещо невъзможно в този парламент. Около нашия конфликт се върти животът на това Народно събрание. Предвид тотално безотговорната позиция на БСП, няма мнозинство без ДПС в този парламент, не съществува", призна той.

И допълни, че е окачествил постигнатото в преговорите като "исторически компромис", защото най-тежките политически противници в този парламент, каквито са Реформаторите и ДПС, успяха да се разберат.

Ще постигнем най-радикалното от нашата предизборна програма

Кънев припомни, че единствено Реформаторският блок е имал в предизборната си програма ангажимента за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - на съдиите и на прокурорите, днес обаче това получава подкрепата и на ГЕРБ, и на Патриотичния фронт и дори на ДПС. "Ако никой не се изметне, ние ще постигнем най-радикалното от нашата предизборна програма", подбера съпредседателят на РБ.

По думите му тежката отстъпка, която са направили, е отказът от въвеждане на явно гласуване в съдебния съвет. Припомни, че против явното гласуване твърдо са и ДПС, и АБВ, а и ГЕРБ никога не са го защитили открито: "От първия момент, в който преговаряме, е пределно ясно, че явното гласуване няма да мине през този парламент. Не забравяйте, че той е общо взето доминиран от партии на статуквото".

Радан Кънев допълни, че противници на съдебната реформа има във всички политически сили и дори сред РБ има хора, които "дърпат каруцата назад".

Христо Иванов се съгласил без колебание, след като ДПС приели основните му точки

Според обясненията му реформата на устройството на ВСС и явният вот не са можели да минат заедно. Затова РБ е трябвало да решат - или нови избори, или да направят само едното. Кънев отбеляза, че министърът на правосъдието му е казал да приема без колебание, ако ДПС са съгласни на основните точки.

На въпрос дали е обиден на изявленията на Бойко Борисов, че бил подведен от РБ и Христо Иванов за съдебната реформа, Кънев отговори: "Г-н Борисов ако е обидил някого, това явно е г-жа Цачева, която е първият вносител на законопроекта. Надявам се тя да не се е обидила, не е хубаво да я обиждаме. Аз не съм в това събрание да се обиждам, да се цупя. Както видяхте, вчера отиде най-подготвеният човек, и правилният човек," отговори той, и призна, че говори за себе си.

По въпроса, който ще бъде отправен към КС - за превеса на парламентарната квота в прокурорската колегия във ВСС, Радан Кънев коментира: "Конституционния съд си е Конституционен съд, ние там нито влияем, нито можем да предвиждаме, нито можем да избегнем". По-нататък в разговора той уточни: "Ако КС се произнесе, не дай Боже, негативно, ние трябва да сядаме и пак без революционен патос, да мислим кога ще е следващото Велико народно събрание, защото аман вече от решения, които трябва да ги взима ВНС. Толкова много се събраха, че ще трябва някой ден и то да се събере".

Ние сме тук, за да търпим щети. Но съдебната реформа е нещо изумително важно

По време на интервюто на Кънев в ефира бяха показани кадри на живо от служебния вход на парламента, където поддръжници на съдебната реформа протестираха с плакати, че РБ са направили прекалено голям компромис.

"Ние сме тук, за да търпим щети. Но съдебната реформа е нещо изумително важно”, каза по този повод съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ.

"Ако ако бяхме хвърлили картата - или всичко или нищо, днес щяхме да тръгнем на избори с 15-18% подкрепа, но и в следващ парламент с 45-ма депутати няма да можем да прокараме промени в конституцията. Ние сме тук с конкретен резултат и ще платим цената на компромиса", допълни той.

Упреците за съглашателство Радан Кънев коментира така: В развитите демокрации "сделка" е добра дума. Така се постигат политически компромиси. При нас се приема като предателство.

"Резултатът в политиката се плаща с тежка цена от политиците. Но виждате ли как нараства доверието в това Народно събрание? Всеки един го атакува. Всеки, който прави компромис в името на резултат, понася жертви. Само че българските граждани виждат, че се водят активни преговори и че компромисите са в името на резултатите. Българската демократическа система е доста незряла. Сделката в името на мнозинството се приема като предателство. Ние все още сме продукт на учебниците по история, в който болшевиките бяха добри. Често имаме едни болшевишки пориви – да запалим този парламент и с това да се приключи”, коментира Кънев.

Според него обаче доверието в Народното събрание расте, а от другата страна има вълнения - посочвайки за пример атаката на медии на Делян Пеевски срещу лидера на ДПС Лютви Местан. Преди ден една от тях написа, че той е извършил предателство спрямо партията си, разговаряйки с представители на "Протестна мрежа".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?