Радан Кънев: Шиши пожела лъвчета и премиерът се намеси

Не може от Борисов да зависи всичко в държавата, каза бившият лидер на ДСБ

снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов сам се постави в това положение всичко да зависи от него, коментира в сряда бившият лидер на ДСБ Радан Кънев пред бТВ по повод намесата на премиера в казуса с лъвчетата от разградския зоопарк.

“Депутатите да не са депутати, а да са машини са гласуване, които той командва. Министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона”, коментира Кънев.

По думите му това са елементарни, протоколни процеси в едно общество, които трябва да се решават на ниско институционално ниво.

“Не може всичко да се качва в един човек, всеки лев да е при него, всеки инструмент на властта да е при него и после той да се оплаква, че хората протестират”, допълни бившият партиен лидер.

Според него институционалният ред е разграден и всичко е съсредоточено в едни ръце и съответно всички протестират на едно място. При това положение най-нормалното в една демократична свободна държава е да има протести всеки ден.

“Тази реакция на Борисов показва колко е рехава всъщност прочутата стабилност, цялата власт”, отбеляза Радан Кънев.

“България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си, което е много тревожно. Това разклаща цялата стабилност на обществото, води до резултат, при който властта е видимо много стабилна, но никой друг не се чувства стабилен и сигурен”, каза той.

По думите му българите сме катастрофирали в сигурността си на битово ниво.

“Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията. Това е неимоверен скандал, после се чудят защо Германия категорично не ни пуска в Шенген. Няма в Шенген, няма в Европа частни охранители, които заместват полицията”, заяви Кънев. Той напомни за разпада на българската авиация и за процеса по разграждане на Българската армия.

“Дебатът в българското общество се водеше от чичовци от Държавна сигурност, леко пияни ченгета над средна възраст, всичките мъже с вид да си побийват жените, с извинение. Точно така изглеждат и така реагират”, каза Кънев за дебата за Истанбулската конвенция.

“За Истанбулската конвенция няма автентичен, културен и спокоен дебат, а вместо това има политически заклинания и анатеми. Защо слушаме популистите, а не жените?”, попита той.

На въпрос дали наистина има усещане за коруция, или това са само медийни внушения, Кънев отговори, като даде конкретен пример.

"Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в “Овча купел”. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки”, каза той и допълни, че целта е парите да се откраднат.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?