Радан Кънев ще настоява за реакция от Брюксел на водната криза в Перник

снимка БГНЕС

С водната криза в Перник трябва да се запознае и Европейската комисия, заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Радан Къне. Евродепутатът от "Демократична България" подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник.

"В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС. Резултатът е 130 хиляди българи без достъп до питейна вода, защото водата в Перник вече няма тези качества. Тревожна е перспективата за зимата, тъй като не се знае откъде ще има вода в града до снеготопенето. Надяваме се и на достатъчно сняг на Витоша", каза Кънев, цитиран от БНР.

Според него страната ни може да търси съдействие в две посоки.

"Едната посока е подпомагане, включително финансово, за спешни мерки и поне временно решаване на проблема. Другата е помощ в разследването и установяване на причините как се стигна до тук", каза той.

В сряда в Перник няма да има вода между 6 часа сутринта и 9 часа вечерта. През това време водопреносната система трябва да бъде подготовена за новия режим на водата от понеделник. В рамките на новия едноразов режим перничани няма да имат водоподаване между 16 и 22 часа всеки ден.

Междувременно Министерството на регионалното развитие съобщи, че ще осигури близо 2 милиона лева, с които да започне изпълнението на първите спешни мерки за решаване на водния проблем на Перник.

Споделяне

Още по темата

Още от България