Въпреки че временната комисия в НС ги отхвърли още на първо четене

Радан Кънев смята, че конституционните промени могат да съберат 180 гласа "за"

Вицепрезидентът допусна, че съдебната реформа е схема за овладяване на прокуратурата

Снимка: БГНЕС (архив)

Предложенията на управляващите за конституционни промени, които да преструктурират Висшия съдебен съвет (ВСС) в две колегии и да даде ход на съдебната реформа, могат да съберат 180 гласа подкрепа от депутатите.

Такава прогноза направи в понеделник съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, заявявайки, че представителите на опозицията нямали принципни различия с вижданията на управляващите, а само политически.

"Основните опозиционни сили в 43-то НС нямат принципни възражения, а единствено такива от политически характер", написа той в профила си във "Фейсбук", анализирайки ситуацията, след като през миналата седмица с гласовете на БСП, ДПС, АБВ и "Атака" временната анкетна комисия за конституционни промени отхвърли предложенията на първо четене.

Според Кънев "БСП са против, защото проектът е на Бойко Борисов и ГЕРБ, ДПС са против, защото проектът е на Реформаторския блок, а не на Бойко Борисов и ГЕРБ, а нашите привърженици са резервирани, защото проектът не отговаря изцяло на предизборната ни програма и не включва радикална промяна на прокурорските правомощия".

В събота лидерът на ДПС Лютви Местан призова ГЕРБ да поеме водещата роля, за да не се провалят промените, и заяви, че в Реформаторския блок не са налице компетентност и висок кредит на обществено доверие, необходими, за да е успешна реформата. В неделя пък вицепремиерът Ивайло Калфин (АБВ) обвини Кънев в опит да изтъргува подкрепа за конституционните промени срещу подкрепа за пенсионната реформа.

Съпредседателят на РБ подчерта, че съдебната реформа е национален приоритет и обвързва гласуването на предлаганите промени с потвърждаване или отхвърляне на евроатлантическия консенсус в обществото.

За приемането на конституционните промени са необходими гласовете на три четвърти, или 180 от общо 240-те депутати. Ако тези гласове не бъдат събрани, но "за" промените се обявят 160 депутати, или две трети, проектът пак може да се гледа на второ четене, но не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след първото гласуване в пленарната зала.

Междувременно вицепрезидентът Маргарита Попова за пореден път даде знак, че остро се разграничава от публично заеманите от държавния глава Росен Плевнелиев позиции, допускайки, че предлаганата от управляващите съдебна реформа всъщност може да цели да овладее прокуратурата, изваждайки я от системата на Темида.

За разлика от Плевнелиев, който нееднократно призова политиците да постигнат консенсус в името на ефективното провеждане на реформа в съдебната власт, Попова поиска от изпълнителната власт да каже ясно дали има схема, чрез която иска да овладее държавното обвинение.

"Не се притеснявам от разделянето на ВСС на две камари. Много повече ме притеснява неясното говорене за прокуратурата. От изпълнителната власт искам да чуя ясно и категорично каква е тяхната теза за прокуратурата – дали тя ще е във или извън съдебната власт. Ако се правят задкулисни уговорки, че сега правим промени във ВСС, за да извадим по-нататък прокуратурата от съдебната власт, това трябва да се каже ясно", коментира в понеделник Попова пред БНТ.

Въпреки че принципно не е срещу разделянето на съвета на две колегии, тя допусна, че това може да доведе до по-голяма зависимост от парламентарната квота в тях.

"Сега се казва, че независимостта на съда може да се постигне, като махнем прокурорите. За това се говори с чувство, което се е натрупало с много провали на прокуратурата, давам си сметка. Но това говорене и този неправилен подход води до разделение в магистратската общност. Министърът и главният прокурор трябва да разберат това. Кавги, разправии, пренебрежително отношение и прокуратурата в ъгъла – това няма да доведе до нищо добро", смята вицепрезидентът.

По думите ѝ, ако управляващите "не сменят тона и не извадят на светло целия си замисъл, няма да се случи нищо добро".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?