Радан Кънев сравни популизма на Борисов с този на Саркози и Берлускони

Радан Кънев сравни популизма на Борисов с този на Саркози и Берлускони

Бойко Борисов може да бъде съизмерен с популистки десни лидери от типа на Никола Саркози във Франция или на Силвио Берлускони в Италия, коментира във вторник вечерта лидерът на ДСБ Радан Кънев във Варна. Там той проведе поредната си среща от поредицата "20 минути с Радан Кънев, 200 минути за вашите въпроси", която беше излъчвана на живо в профила му Фейсбук.

“Можем да съизмерим ГЕРБ с класически южноевропейски десни популистки партии от типа на Нова демокрация в Гърция и Народната партия в Испания. Но къде са всички тези партии и лидерите им сега?“, каза още Кънев. Според него тези популистки проект са показали на обществото, че “няма нищо лошо в това една дясна партия да е малко популистка, малко компрометирана и да назначава в администрацията собствените си кадри".

"Всичко това доведе до там, че в момента в Гърция няма никакъв ляво-десен сблъсък. В Гърция традиционната десница, традиционната левица и дори част от традиционните националисти са неуспешно обединени срещу коалиция на радикалния ляв антиевропейски национализъм с една клика местни фашисти", обясни Кънев, цитиран от сайта “Дневник“.

Според него популизмът в Испания е довел до възхода на леви антисистемни формации. В Италия Берлускони е съсипал левицата, но и десницата, което е довело до появата политическата сцена на комика Бепе Грило, каза Кънев. По думите му във Франция моделът “Саркози“ също е довел до края на ляво-дясното противопоставяне и до най-слабото президенство - това на Франсоа Оланд. Сега системните партии се чудели как да спрат Мари Льопен.

Радан Кънев каза, че подкрепата на ДСБ за втория кабинет на Бойко Борисов е послужило само като параван, за да може ГЕРБ да управлява на практика с ДПС и АБВ, а Делян Пеевски да укрепи бизнес позициите си.

"Създаването на т.нар. "нов десен проект" ще се забави толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъде свършена качествено работата, но и за да може той да защити независимостта, върховенстовот на закона и бизнеса в България", обясни лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?