Радан Кънев: Тази година десницата ще има нов по-смел проект

ДСБ остава в опозиция и няма да подписва новото коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ

Радан Кънев, сн. БГНЕС

"2016 ще бъде година, в която българската десница ще изгради нов, много по-единен, много по-смел и по-амбициозен проект", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Винаги съм бил човек на отворените врати. Но всяко смело движение към промяна винаги тръгва от индивидуални решения. По-смелите винаги задават посоката, така беше и когато създадохме Реформаторският блок през 2013 г. В първите дни обикновено сме сами. Всички други идват след това и се молят да ги приемем", каза Кънев в понеделник пред БНР.

За нов десен проект той заговори в края на миналата година, когато ДСБ излезе в опозиция заради бламирането на съдебната реформа от страна на ГЕРБ и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов. ДБГ, СДС и останалите две партии от РБ обаче решиха да останат в управлението, както направи и здравният министър Петър Москов, който напусна зам.-председателския пост в ДСБ.

ДСБ обаче остана в РБ, тъй като началото на март е най-ранният момент, в който партиен форум може да реши дали партията ще напусне коалицията.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева призова ДСБ да преосмисли решението си за оттегляне в опозиция , което според нея било грешка, както смятали членове и симпатизанти от партията на Радан Кънев, които тя разговаряла. Идеята на ДБГ е Реформаторският блок да потвърди единството си чрез подписване на анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ, съдържащ стари приоритети, но със заложени за изпълнение срокове.

В понеделник Кунева настоя на пресконференция ДСБ да реши дали е в управлението, дали е в опозиция, посочвайки, че трети вариант няма.

На въпрос дали ДСБ може да излезе от Реформаторския блок, Кънев посочи, че "при всяко положение ДСБ ще търси обединение около себе си, а не разделение и при възможност на повече, а не на по-малко формации".

"Оттам нататък, има и доста време, смятам спокойно да подхождаме към този процес, без драматизъм. Очаквам реформатори да се обединяват в опозиционна линия, а не да се разделят", добави той.

От думите му не стана ясно на какви други формации и личности разчита за новия десен проект, който би бил поредният за ДСБ.

Кънев коментира, че към момента има много сериозни разминавания с "Движение България на гражданите" за отношението към властта.

"Въпросът е може ли да се изгради солидна алтернатива на управлението, което придобива все по-лоши оценки на управление с участието на Ахмед Доган и Делян Пеевски? Може, но това изисква повече смелост, отколкото колегите, които ме призоваваха онзи ден да се върна в управлението, имат", посочи той.

Призивите за връщане в управлението не са добър тон

”Призивите за преосмисляне на решението за излизане на ДСБ от управлението излязоха от рамките на добрия тон, затова няма да ги коментирам”, каза Кънев по повод изявите на Меглена Кунева и Даниел Вълчев.

Според него през последните две години в ДСБ са направени уникални компромиси, за да работи Реформаторският блок и всякакви обвинения съм ДСБ, че не работи за единството на реформаторите, са смешни.

”В българската десница има много голяма традиция на оплюване и приятелски огън. Има я тази страст да стреляш първо по онзи, който е най-близо до теб и резултатите в годините не са били добри”, каза Кънев.

По думите му единството на РБ и способността му да налага курса на промените бе компрометирана със "самостоятелна игра и партиен егоизъм в рамките на Блока".

Той коментира и предложения от ДБГ анкес към коалиционното споразумение, който се очаква да бъде подписан от ГЕРБ и Реформаторския блок. ДСБ няма да е страна по него.

"Това е един интересен сюжет, класически сюжет за пред публиката, да се демонстрира воля за промяна без същински гаранции. Моето усещане е, че ГЕРБ за пореден път ще ги поставят в унизително положение. Когато човек си търси оправдание за оставане във властта, а не търси промяна чрез властта така става", посочи Кънев.

"Не може да има общ език с Местан"

"Лютви Местан няма място в българската политика след признанията, които направи. Той е интересен събеседник за медиите и за прокуратурата, ако и той, и българската прокуратура са готови за това. Да се конкурира Местан с Доган за старата роля на ДПС - не ми е интересен този сюжет", коментира още председателят на ДСБ.

”Не виждам какъв общ език можем да намерим с г-н Местан. Той се сблъска малко челно със системата, на която беше поддръжник години наред и се ползваше от нея…В момента той може да е ролята на боксова круша на Пеевски и да говори истини или полуистини, но при всяко положение с 20-те си години в активната политика е един от основните отговорни за случващото се в българската политика, за пряката власт на мафията в българската политика”, каза Кънев.

По думите му ”нашите противници са БСП, ДПС и политическата мафия в България”.

”Трябва да се постигне истинска изолация на ДПС и от икономическата, и от политическата власт”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?