Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радан Кънев тръгва с нов десен проект, останалите в РБ продължават без ДСБ

Борисов да подаде оставка до неделя по обед, ако иска Кънев да гласува за Цачева

46 коментара
Радан Кънев тръгва с нов десен проект, останалите в РБ продължават без ДСБ

Реформаторският блок е на крачка от истинския развод, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви на извънредно заседание пред съпартийците си идеята за нов десен проект, формиран около "същинските ценности", докато останалите четири партии от Блока преподписаха коалиционното си споразумение без ДСБ.

Това се случи в петък, два дни преди балотажа на президентските избори, които се очаква да бъдат спечелени от Румен Радев (БСП), а премиерът Бойко Борисов да подаде оставката на правителството, с което държавата отива на предсрочни парламентарни избори.

Радан Кънев, който от половин година говори за нов десен проект, заяви пред разширеното заседание на Изпълнителния съвет на ДСБ, че проектът ще бъде отворен за широко гражданско участие. Той предупреди, че рисковете пред българската политическа система са безпрецедентни.

Явна заплаха следващото НС да е по-корумпирано и зависимо от сегашното

"На изборите ще има 2400 ганьовци, които ще се хвърлят да си изберат 240 депутати. Отиваме към мажоритарни избори без партийно финансиране. Това означава, че всяка мутра ще се хвърли да купи депутат. Може да се окаже, че българският парламент е лесна и евтина хапка за чужди сили, които се опитват да влязат директно в българската политика", предупреди Кънев.

Според него съществува явна заплаха българският парламент да бъде по-корумпиран и по-зависим дори от сегашното положение, което "не е никак розово".

"В тази ситуация ще има нужда от обединение около ценности. Имаше навремето една известна шофьорка на тролейбус "6" - Мара Македонката. Тя като удареше спирачките и всички отиваха в предната част на тролейбуса. Когато някой ѝ извикаше: "Картофи ли возиш?", тя отговаряше: "К'вото се качи – возим." Твърде дълго време возихме, к'вото се качи", каза Кънев.

Той допълни, че цялата партия е изплашена от политическата чалга, която залива България, но се обяви против осъждането на избирателите.

"Аз съм много против да съдим хората, когато става дума за музика, дискотеки и избори. Особено, когато никой не им е дал достатъчно ясна алтернатива. Досега на политическата чалга противостоеше осново постсоц естрадата. Имаше доста разтроени опити и за филхармония, която обаче не може да спечели масовия вкус. Трябва да ни е ясно, че отиваме на битка, а не на концерт. Както казва един мой приятел: Може би е време за хип-хоп в дъбови бъчви (Ицо Хазарта от "Ъпсурд")", каза Кънев.

Борисов да подаде оставка до неделя по обед, ако иска Кънев да гласува за Цачева

Той засегна и актуалния въпрос за балотажа Цачева – Радев в неделя.

"Всички ние винаги сме гласували против червените генерали. Това ни обединява и гарантира, че България ще се развива като свободна и богата държава, това дължим на децата си. Но има един детайл. В неделя свалихме един червен генерал от власт – Бойко Борисов. Беше втори на първи тур, но не си подаде оставката. Как си представя, че яхнал тази лъжа, може да привлече хиляди? Как си мисли, че нашите хора ще повярват на човек, който току що е излъгал?, заяви Радан Кънев.

Бих се обърнал към него много лично и искрено, продължи той: "Ако иска да спечели втория тур – на база на досегашното си поведение, както казва един приятел, чиято песен стана още по-популярна напоследък, "нема елементарно възпитание". Дай си оставката до неделя на обед и не само десебарите, а още хиляди българи ще гласуват за по-малкото зло. Защото са видели, че някой все пак казва истината".

В ДСБ ще има всякакви хора – защото гласуваме по съвест и срещу БКП. Въпросът е кое е БКП, каза Радан Кънев.

Лично той щял да гласува в неделя на обяд: Ако Борисов си е подал оставката – ще гласувам против един червен генерал за Цецка Цачева. Ако не – ще гласувам против двама червени генерали с "Не подкрепям никого".

Къде беше ГЕРБ, когато кафяви медии мачкат проевропейските хора

"Казват ни: Цецка е равна на Европа. Равна ли е Цецка на Европа? Геополитическа ли е битката? Да се сетим как години наред всички десни хора в България, всички проевропейски хора в България бяха мачкани в кафявите медии от една медийна машина, която има трима господари - Борисов, Путин и Пеевски. На техните страници винаги имаше защита на ГЕРБ и атака срещу прозападната ориентация. Имаше тежка атака срещу съдебната реформа, която днес се надпреварват да ни продават двамата състезатели на балотажа", каза още Кънев.

"Нашите предупреждения бяха съвършено ясни. Еднопартийната арогантност. Кампанията на Цачева беше изградена върху мачкане на свободата на българите. Това никога не мога да го приема. На нас ни казват - гласувайте по съвест вдясно. Да, да се гласува по съвест и да сме наясно къде е съвестта ни. Нашата съвест е винаги за свободата срещу тиранията, за свободната икономика срещу олигархията, за демокарация срещу еднопартийния режим", заяви лидерът на ДСБ.

Жозеф Дор ни притиска през медиите на мафията да гласуваме срещу мафията

Той отбеляза, че Европейската народна партия призова ДСБ да подкрепи Цачева на втория тур.

"Научих за този призив от сайта Блиц. През медията на Пеевски г-н Жозеф Дол ни призова да гласуваме против ДПС и Пеевски. През медиите на мафията да гласуваме срещу мафията. Къде беше ЕНП, когато ние предлагахме първични избори вдясно, обща кандидатура във формат ЕНП", запита риторично Радан Кънев.

Той напомни, че гласуването на балотажа не е задължително.

ДБГ, СДС, НПДС и БЗНС продължават заедно

ДБГ, СДС, НПСД и БНЗС са преподписали коалиционното споразумение без участието на ДСБ и смятат да продължат заедно напред "независимо от всички катаклизми", обяви председателят на СДС Божидар Лукарски след заседание на Изпълнителния съвет на РБ. Лукарски каза, че ДСБ са били поканени на заседанието, но не са се отзовали.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева допълни, че новото споразумение няма срок на действие, както бе досега действащия документ, с който бе създаден Реформаторския блок – партиите поеха ангажимент да се явят заедно на един пълен цикъл от избори, приключващ с настоящите президентски. Кунева коментира, че за РБ е важно да демонстрира, че е "силен, жизнен проект, който избори след избори се държи "изключително устойчиво".

"Катаклизмите в РБ никога не са поставяли под въпрос нашата цел - силно, дясно представителство и силно партньорство в рамките на европейските народни партии", каза лидерът на ДБГ.

Новото политическо споразумение е отворено и за индивидуално членство и може да бъде подписано от всеки, който желае, в следващите три месеца. Първият подписал е фамозният бивш образователен министър Тодор Танев. Очаква се здравният министър Петър Москов, който е член на ДСБ, също да подпише. После Кунева призова цялата партия ДСБ да се присъедини.

Изпълнителният съвет на РБ препотвърди подкрепата за кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. "Изборът ѝ е първостепенна задача не само за РБ, но и за България", посочи Божидар Лукарски.

По повод намерението на премиера да подаде оставка при загуба на втория тур на изборите, вицепремиерът Кунева обясни, че Реформаторският блок е готов за предсрочни парламентарни избори, въпреки че те са нежелателни заради предстоящото българско европредседателство.

Гражданският съвет към РБ: По облагите им от властта ще ги познаете

Междувременно Гражданският съвет към РБ разпространи гневно отворено писмо по повод информацията, че ДБГ, СДС, НПСД и БНЗС са преподписали коалиционното споразумение без участието на ДСБ.

"Подписаният от част от тях и някои частни лица "документ" по никакъв начин не може да замести разписания в Учредителното споразумение на РБ Съюзен конгрес, чието провеждане именно тези партии провалиха и който конгрес трябваше при условия на публичност и прозрачност да създаде обединения траен политически субект Политическа партия Реформаторски блок. А не поредната партийно-квотна коалиция за разпределение на назначения и облаги от властта и заблуда на реформаторски настроените граждани", се казва в писмото.

Членовете на Гражданския съвет добавят, че не са оторизирали никого да прави подобно нещо и заявяват, че участието на Тодор Танев във въпросното преподписване на коалиционното споразумение е "дълбоко неморален акт и предателство към ценностите на демокрацията и доверието на избирателите".

"В тези трудни и важни за бъдещото на страната ни дни, когато е налице поредният опит за подмяна на волята на гражданите за реформи; когато се поставя на карта европейската ориентация и бъдещето на децата ни; когато върви в ход нов опит за пълна реставрация на модела БСП - ДПС - КОЙ, чрез едно непознато и силно лустросано лице на олигархията, смятаме за дълг на всички граждани, в това число и членовете на Гражданския съвет да казват истината и да изобличават лъжата. Не може участието във властта да е самоцел и на всяка цена, затова се разграничаваме от всякакъв опит да се замесва Гражданския съвет, нашите имена и достойнство с останките на РБ. По отношението им към облагите от властта ще ги познаете", завършва отвореното писмо.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Quo
  #46

  Тези които се опитват да засегнат Кънев като го слагат при БСП, разберете, вие сте направо смешни! Именно Вие принизявате България до БСП и ДПС, като се примирявате с Пеевски, корупцията и Цацаровщината. И не само това, вие сте арогантни в отстояването на това смирение в името на "стабилост". Ето за това не сте прави и затова загуби и Бойко.

 2. Борислав Дичев
  #45

  Браво, браво, г-н Кънев! Както си правил досега, така и днес правиш едно и също - да проправяш пътя на БСП към властта! Къде ви останаха приказките от едно време, че няма да позволите БСП да се превърне в алтернатива на сегашното управление?! От колко време насам се занимаваш с обиди и ругатни срещу ГЕРБ, а не съм те чул и една дума да кажеш срещу БСП. ГЕРБ ли ти стана основния политически противник?! Направи едно добро дело, г-н Кънев - подай си оставката овреме, защото не се държиш като политик!

 3. Филка Русофилка
  #44
 4. Явор от Германия Костовист
  #43

  Прави ви ли впечътлене, че никого лично не обиждам? Не предупвеждавам или заплашвам. Ако е удобно, ще продълзавам да споделям мнението си ;)

 5. Коментарът е изтрит в 00:25 на 12 ноември 2016 от автора.
  #42
 6. Явор от Германия Костовист
  #41

  Понеже ника ти говори сам за се беси (евтин бърбън) сигурно ги разбираш американците. А след като и баба ти е от Кембридж, как си позволих, да противореча да задавам неудобни въпроси и аз нз знам. По мнението, на друг експерт Фикла съм комунистически провокатор...долнопробен ДС доносник и какво ли не още ... Дане би пък да съм ви бръкнал на някое място, дето слънце не огрява.

 7. Jack Daniels
  #40
 8. Петър Тунджин
  #39
 9. Jack Daniels
  #38
 10. Явор от Германия Костовист
  #37

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.