Радан Кънев, Трайчо Трайков и граждански формации учредиха "Нова република"

Надпартийната платформа ще кани Христо Иванов, Дани Каназирева и други личности и партии за сътрудничество

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, част от Гражданския съвет на РБ и други "съмишленици на българската десница", сред които и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, обявиха в сряда създаването на надпартийна платформа "Нова република". Заявката е към нея да се присъединят и още формации, граждански организации и личности.

"Нова република" отправи предложение за общо явяване на изборите с новоучредената партия на Христо Иванов "Да, България".

Категорично отхвърляме възможността за явяване на избори с Реформаторски блок-2, декларира Радан Кънев.

"Ще продължаваме да събираме около себе си такива хора, които 10 години сме опитвали невъзможното. Всички ние сме убедени, че това вече не е възможно, че за да има силно дясно управление, за да има силна нация, България трябва да има алтернатива отдясно на ГЕРБ", каза Радан Кънев.

Тази алтернатива трябва да освети коалиция между ГЕРБ и БСП и да не допусне БСП и ДПС отново на власт. "Ако има новина, тя е, че за първи път в дясно има алтернатива на ГЕРБ. За първи път в дясно няма да има коректив, младши партньор, камъче в обувката, трън в петата. Ще има алтернатива", заяви лидерът на ДСБ.

По думите му "Нова република" се учредява, за да даде надежда на хората.

"Това с малките стъпки и невъзможните компромиси вече е невъзможно", каза още той, визирайки ГЕРБ. "Нашето участие в управлението зависи единствено от това дали ще има доверие. Ако има - ще сме във властта, ако не – няма да има пазарлъци", декларира Кънев.

"Нова република" веднага започва контакти за политическо обединение с личности и партии, с които споделят общи ценности. "Без да търсим партийни квоти и коалиции – търсим хора, които са доказали, че защитават ценности и принципи", заяви Кънев.

Новото политическо обединение очерта основните си цели: "Образована нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си, а не според партийното си членство; силни институции; върховенство на закона и война с корупцията до безусловна капитулация на мафията; малка, непартийна и работеща администрация".

По думите на Трайчо Трайков първата мярка, която "Нова република" ще приложат, ще бъде "да въведем независим заместник главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне разследване на КТБ, АЕЦ "Белене" и Агенция Пътна инфраструктура".

Депутатът от Гражданския съвет на РБ Мартин Димитров се обяви за "ниски данъци, които остават близо до хората по места; свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи; ясни правила и предвидима среда; силни и независими регулатори срещу картелите и монополите".

"Повече от всякота България има нужна от алтернатива – принципна, разумна и честна. Ще го направим. Работили сме заедно доста време и знаем, че можем да устоим на натиск и да отстояваме целите си", каза Мартин Димитров, според когото нуждата от нова икономика се обуславя от факта, че страната ни вече 10 години е в ЕС, а сме последни по доходи.

"Нашата първа мярка ще бъде отмяната на данък "Уикенд" и метла за агентурата на олигархията, която брани картелите и монополите", допълни той.

Радан Кънев допълни, че ще водят политика в интерес на българските семейства и общности, за преодоляване на демографската криза, грижа за слабия и страдащия, силна връзка между българите в Родината и българите зад граница и опазване на природата за идните поколения.

По думите му, за да имаме силна и образова нация, заплатите на всички, които се занимават с наука и образование, трябва да бъдат вдигнати с 20%. "Това трябва да се случи обаче според заслугите и положения труд, а не на калпак", обясни Кънев, който също обеща забрана на реклама на хазарт в медиите, за да се прекрати "оргията, която е настанала".

Лидерът на ДСБ прогнозира, че резултатът от тези избори ще бъде много различен от това, "което четете по прогнозите", защото хората искат много голяма промяна. "Опитват се да ни вкарат в уреден мач. Всички партии в парламента са прилежащи към БСП и ГЕРБ, както и медиите. На политическия терен има черна овца. Очаквайте изненади", каза още Кънев.

Той пое ангажимент по никакъв начин "Нова република" да не се коалира с РБ-2.

ДСБ и Гражданският съвет на РБ се обявиха за опозиция на кабинета "Борисов 2" още в края на 2015 г. заради провала на съдебната реформа, но останаха формално в обща парламентарна група с останалите партии от РБ, които и до днес са част от управлението. Формациите от управляващото крило на РБ ще проведат тази събота на първи учредителен конгрес, на който обаче отново няма да изберат нов лидер. Предизборната кампания на РБ -2 обаче ще води от бившия зам.-председател на ДСБ Петър Москов, който наскоро бе изключен от партията, но се твърди, че се ползва с подкрепата на някои структури от ДСБ, които ще останат лоялни на РБ.

Трайчо Трайков отбеляза, че след кандидат-президентската кампания вижда като съмишленици много хора от ДБГ, СДС и БЗСН: "Убеден съм, че с тези хора ще имаме общ път".

Трайков отправи и покана към "нашите приятели" от "Да, България" на Христо Иванов за съвместно явяване на предсрочните избори.

"Без да се разбира поканата като извиване на ръце или изискване на обяснения, ако това не се случи", добави той.

По думите на Радан Кънев в следващите дни към платформата "Нова република" ще се присъединяват различни личности и партии. В отговор на въпрос призна, че разговори се водят и с движението на общинската съветничка от Пловдив Дани Каназирева.

На събитието присъстваше и настоящият депутат от ГЕРБ Методи Андреев, който обяви, че двегодишното управление на Бойко Борисов е било "стабилност за пазане на корупцията” .

"Те не направиха никакви реформи, запази се олигархично-мафиотският модел на управление на държавата”, допълни Андреев. "Нашата държава беше в тежко положение след протестите. ГЕРБ дойде с намерение за реформи, които не се случиха", каза още той и обясни, че се включва в платформата, защото е надпартийна.

Методи Андреев се утвърди като неизменна част от триото с Мартин Димитров и Петър Славов от РБ. В парламента тримата депутати излязоха с редица инициативи , целящи да се разнищи властта на картели и монополи, да се хвърли светлина върху съмнителни обществени поръчки и други действия на изпълнителната власт и БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?