Радан Кънев: Трябват нови десни лидери, защото ние се провалихме

"Да, България" има повече гласове от Нова република заради "Зелените"

Радан Кънев

"Класическото дясно се явихме с три листи. Това беше абсолютно политическо безумие“, коментира в първото си интервю след загубата на изборите лидерът в оставка на ДСБ и "Нова република" Радан Кънев.

"От една страна, получи се сериозно разделение по отношение управлението на ГЕРБ. От едната страна бяха лидерите на Реформаторския блок като министри на Борисов. От друга страна бяха ДСБ с "Нова република" и "Да, България“. Едната политическа логика беше Реформаторският блок да се яви отделно или заедно с ГЕРБ, а ДСБ и "Да, България“ да се явят заедно“, обясни Кънев в понеделник пред Нова тв.

"Там дойде доста изненадващото решение на "Да, България“ да създадат отделна партия, без да съгласуват това действие, а след това и решението да се явят самостоятелно. Решението "Нова република" и "Да, България“ да се явят отделно е едностранно, 100-процентово решение на "Да, България“ - това остави 300 хиляди души непредставени", каза още Радан Кънев.

Резултатът, според него, е днес в Народното събрание няма кой да защити позициите, отстоявани само от тези формации. И даде пример за решението на КЗК, че няма картел при горивата: "Няма вече в парламента кой да излезе и да защити обратната теза. Обслужващите картела формации държат и лявото, и дясното".

Той окачестви като безсмислен призива на Христо Иванов към Бойко Борисов да не става премиер за трети път.

"Ти си направил така, че да няма 20 депутати, от които да зависи почти всичко. На кого му пука за твоето мнение? Аз затова съм в оставка", допълни Радан Кънев.

Според него разделението е създало огромно недоверие между лидерите и затова те трябва да се оттеглят.

В отговор на въпрос защо "Нова република" има по-малко гласове от "Да, България" той каза, че "ако говорим бакалската, повечето гласове за "Да, България" са за "Зелените". Те са градска партия с твърд електорат".

"Ефективно няма да можем да помагаме на хората, гласували за нас. Няма смисъл да ни ожалват, тъй като ние сме си виновни”, добави Кънев по повод изборната загуба.

"Затова съм в оставка – защото със серия от политически грешки съм докарал дотам нещата, че ДСБ да няма глас в парламента", посочи той.

Според него десните са били твърде суетни, за да обединят усилия и да водят битка.

Попитан дали нещо ново ще се появи в дясно, Кънев отговори, че това зависи от силно ново лидерство. "Ние се провалихме. Трябват нови хора, нови лидери", отговори Кънев.
По думите му, за да постигне десницата политически резултат, трябва да има и общ гръбнак.

"Успехите останаха само електорални. Другите успехи не стават само с мускетарски снимки", смята той.

В личен план Радан Кънев сподели, че семейството и приятелите му му се радвали на резултата: "Вече си имат баща и мъж вкъщи. Колегите адвокати също се радват. Никой не иска да има политик за приятел”.

Говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков коментира в същото време пред бТВ, че липсата на обединение между неговата формация и "Да, България" не е било добро за 300-те хиляди десни избиратели, които са останали непредставени в Народното събрание. Уточни, че предпочита да не се говори за десни формации, а за демократична прореформаторска общност, в която влизали и "Да, България", и части от Реформаторския блок, които са прореформаторски настроени.

Той също така прогнозира, че ще се създаде правителство и то ще бъде стабилно.

"Прогнозата ми е, че ще има правителство и то ще бъде стабилно", заяви Трайков. "Аз не виждам отсега голям проблем това правителство да си изкара и пълния мандат. Въпросът е там, че непредвидени проблеми винаги се появяват, и от формата и вътрешното сцепление в това правителство ще зависи те как ще ги отиграват", добави той.

Трайков коментира резултатите от проверката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според които няма картел при горивата, но все пак бяха дадени насоки на фирмите да не разрешават на служителите си да контактуват помежду си. По думите му това е подигравка.

"Изчакаха да минат изборите, видяха, че няма кой да ги санкционира, и казаха, че няма картел. Имейлите на служителите в компаниите си го казват ачик-ачик", смята той. Според него използваното от КЗК понятие "ценови паралелизъм" е смешно за хората. "Вярно е смешно, но битката продължава. Просто ще я водим извън парламента", увери Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България