Радан Кънев: В листите на РБ има хора от БСП, гласували за Пеевски

Радан Кънев: В листите на РБ има хора от БСП, гласували за Пеевски

В листите на Реформаторския блок за предсрочните избори са включени "хора от БСП, които са гласували за Делян Пеевски". Това каза във вторник пред бТВ лидерът на ДСБ и председател на коалиция Нова република Радан Кънев. 

Той допълни, че голяма част от депутатите на Николай Бареков от "България без цензура" също са станали част от Реформаторите и ще се борят за място в Народното събрание.

По думите му в коалиционния блок все пак има много добри професионалисти, които работят за прокарване на десни идеи в управлението и именно заради това не можел да си представи "как ще се набутат тези хора до Бареков и Бриго Аспарухов".

Кънев каза още, че Реформаторският блок се явява на тези избори с това име благодарение на подписа на лидера на НПСД Орхан Исмаилов. Малко след това партията напусна Реформаторите и се коалира с политическата сила на Лютви Местан ДОСТ.

"Реформаторският блок и Местан се явяват като едно цяло на изборите. Аз лично предложих да изключим НПСД от коалицията, но така и не получих подкрепа. Отношението на тази партия се промени след опита за преврат в Турция", допълни Кънев.

Дълго време бяхме заедно с тези хора, които сега са в коалиция с Местан, и знаем защо вече не сме заедно – защото възгледът ни за политика е се различава драматично. Всичко се промени след преврата в Турция, каза той.

Според него реакцията на служебния кабинет по въпроса закъснява. Тя трябва да е категорична.

По думите му ГЕРБ и БСП мълчат заради гласовете от Турция. “Тези две партии, уж големи, които всички медии се опитват да пробутат като единствени алтернативи, са едно и също и по един същ начин се подлагат и на изток, и на югозиток, и накъдето се сетят в името на това да държат властта в България“, каза гостът.

Според него намесата във вътрешните работи на България идва през пробив в службите и във външната политика и е отговорност на управляващите през последните години.

За социологическите проучвания, които дават преднина на БСП пред ГЕРБ и малки проценти за десните партии, Кънев каза, че “това е оформяне на обществено мнение, не е анализ на реални данни“.

Десният избирател иска България да тръгне да се оправя. Ще се оправим, когато властта спре да краде. А това ще стане, когато има достатъчно смели политици, които да въведат румънския модел на правосъдие, смята Кънев.

Всички се съпротивляват, защото ги е страх, посочи той.

За себе си и “Нова република“ каза, че са доказали, че не крадат, че не остават във властта на всяка цена и когато тя се разминава с принципите, остават с принципите.

Избирателите в дясно не са малък интелектуален сегмент от обществото, те са над 1 млн., но твърде дълго се подлъгват по ГЕРБ, каза още той.

"Кражбата в България е създадена от комунистите. Шофьорите им от 80-те години показаха, че не са нищо по-различно", заяви лидерът на "Нова република".

Споделяне

Още от България