Радар за градушка край Шумен ще следи Северна централна и Североизточна България

Радар за градушка край Шумен ще следи Северна централна и Североизточна България

Новият радар за борба с градушките, който е разположен на Шуменското плато бе официално представен в понеделник. Той ще извършва 24-часово наблюдение на атмосферата в радиус 300 км на всеки 4 минути, като е обхваната Северна централна и Североизточна България, предаде БНР.

Информацията ще се използва при т.нар. самолетен способ, който Изпълнителната агенция за "Борба с градушките" изпълнява по пилотен проект.

Радиолокационната станция над Шумен е 7-мата включена в системата за противоградова защита и с нея територията на страната е изцяло радарно покрита.

За изграждането на съоръжението над Шумен са вложени 1.8 милиона.

"Радарът ще осъществява радиолокационно наблюдение на възникването, до изчезването на облаците. Чрез него ще се прави детайлен анализ за силата, честотата и да може да се извършват въздействия чрез самолетен способ, така че да намалим щетите на обработваемата земя", посочи Ваньо Славеев, изп.-директор на Агенцията за борба с градушките

Освен това самолетите могат да работят и над градове за разлика от ракетния способ – от Търново до Черно море, това е придобивка.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?